29 Kasım 2013 Cuma

Bebek arabası alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Puset, anakucağı, bebek arabasıBebek arabasını ne zaman ve nereden almalı? Bir bebek arabası hangi özelliklere sahip olmalı? Ucuz alıp tek bir çocuk için mi yoksa daha çok para verip bir ömür boyu mu kullanabilmeli? Tekerlek sayısı, portatifliği, parça sayısı, ergonomisi vs. her türlü konunun anne ve baba gözüyle bakılacağı ve tartışılacağı bir yazıyı okumaya ne dersiniz?

Bebek arabası çok önemli

Bebek arabası benim için çok önemli bir konuydu. İki tane yeğenim var. Özellikle ilk yeğenimi arabayla dolaştırmaktan oldukça keyif alırdım. Bebek arabasının keyfinden ayrı önemi ve gerekliliğini de bebek arabamızın tekerleği bozulup servise gidince anladım. O yirmi gün ne kadar çok performans yaptığımızı ve bazı yerler için "oraya da gitmeyelim bari" dediğimizi iyi hatırlıyorum. Detaylara sonra ineceğim. Şimdi bebek arabamızı alma serüvenimizle başlamak istiyorum.

Ben hastaneden çıkarken ya da bebeğin 5 günlükken falan topuk kanının alınmasına gidilirken bebek arabası lazım olur diye düşünmüştüm ve bebek doğmadan almak istedim. Özellikle anakucağı ile kullanımı olan bir araba düşünüyor ve internet sitelerinden hep bu doğrultuda araştırma yapıyordum. Ne var ki tam istediğim gibi diyebileceğim araçlar 1.200TL'den aşağı değildiler. Facebook'dan duyduğum ve televizyondan da reklamlarını gördüğüm bir fuar duydum ve İBS Anne Bebek Çocuk Fuarına bu şekilde gittik. Oradan bebek arabamızı ve emzikler aldık. Bebek arabamızı beklediğimden yarı yarıya ucuza aldık, kullanımından da gayet memnunuz.

Bebek arabasını alırken dikka ettiğim hususlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Bu değerlendirmeyi yaparken yakın çevremdeki insanlara da danıştığımı belirteyim öncelikle. Dikkat edilmesi gereken hususarı tek tek irdeleyelim:

Puset takılan bebek arabası
Bebek arabasına puset takılmış
Anakucağı takılmış bebek arabası

Tekerlekler: Tekerleklerin manevra kabiliyeti iyi olmalı. Bunu en basitinden market arabalarından bilirsiniz. Sağa - sola çeken ya da zor bela ittiğiniz ve yorulduğunuz market arabaları vardır. Bir de parmağınızla itiklersiniz ve gider. Ben parmakla itiklenenleri seçerim. Bebek arabasında da seçimi aynı doğrultuda yaptım. İkinci bir husus tekerlek büyüklüğü; bu da çukurlardan sizi kurtarmakta bayağı yardımcı oluyor.

Arabanın yönü: Bebek küçükken hep yüzüne bakmak istersiniz. O da sizi görmek ister. Ama büyüdükçe sizi değil çevreyi seyretmek ister. Bizim bebeğimiz 9 aylık ama şimdiden başladı önünü görmek istiyor ve kucağımızda bile 180 derecelik dönüşler yapıyor. Yani bebek arabası iki yöne de bakabilmeli. Bizim arabamızda takılıp çıkan koltuk sistemi olduğundan istediğiniz tarafa çevirebiliyorsunuz. Bebeğiniz ileri bakarken onu güneşliğin üstündeki gizli pencereden görebiliyorsunuz.

Güvenlik: Anakucağımıza bebeğimizi hiç bağlayamadık. Önce çok küçüktü kıyamıyordum, sonra fazla iriydi ancak bacaklarından bağlayabildim. Şu an pusetini kullanıyoruz ve 5 noktalı sistemin avantajından yararlanıyorum. Sadece sanki tam dik pozisyonda bebek bağlı olmasa kayıp gidecek gibi geliyor. Ayrıca önünde masa olan arabalar çok hoşuma gidiyor bizimkinin önünde çıkarılıp takılabilen bir çelik bağlantı var. Elbette üzeri kaplı. Bebeğimiz oradan tutunmayı seviyor. Bebeğin bağlı olması her açıdan iyi çünkü kaldırım iniş çıkışlarında düşmesinden korkmuyorsunuz. Anakucağımız 3 noktalı bağlantı sistemine sahip. Arabaya bağlanırken iki yandan ve arkadaki kancadan emniyet kemerini geçirmeniz gerekiyor. Ayrıca elbette bebeği de anakucağına bağlamak lazım. Bana çok emniyetli gelmese de varlığını bilmek de güzel. Böylelikle bebeğimle tek başıma Sarıyer'den Ümraniye'ye gidebiliyorum. Elbette bebeğimiz artık büyüdü ve artık bir otomobil koltuğu ihtiyacı duyuyoruz, araştırmalara başladık.

Garanti: Her ürün gibi arabalarında 2 yıllık garantisi var. Yanlız garanti süresi kullanmaya başlayacağınız zaman değil, arabayı aldığınız zaman başlayacağı için arabayı doğuma oldukça yaklaştığınızda almanızı tavsiye ediyorum.

İç hacim: Özellikle pusetteki iç hacim çok önemli. Bebek yatarken üstünü örteceğiniz battaniyenin sığması, kenarında oyuncaklarının falan olması derken iç hacime dikkat edilmesi gerekiyor.

Ağırlığı ve katlanabilmesi: İlk 8 ay anakucağını kullandığımız için puseti katlayıp bazanın altına koymuştum. Ayrıca şimdilerde de arabamızın arkasına sığabilir büyüklükte olmasının önemini yaşıyoruz. Arabamızın bagaj kısmı küçük ve bizim arabamız ucu ucuna sığıyor. Kolay katlanabilmesi ama en önemlisi kolay açılabilmesi önemli ve bayanların taşıması açısından hafif olması da gerekmekte. Tek başınızayken ve bazen hiç kimse yardım etmiyorsa bebek arabasını bebeğiniz içindeyken kucağınıza almanız gerekebiliyor.

Fikir edinmeniz açısından bizim arabamıza buradan bakabilirsiniz. Eee benim aklıma gelenler bunlar. Sizin aklınıza gelen başka birşey varsa siz de ekleyin. Ben şimdi eşim ne yazmış bir bakmam lazım :)


Bebek arabasıyla anne yine önde

Bebek sürecinde her konuda olduğu gibi bebek arabası konusunda da hanımdan bir adım geride kaldım. Bana kalsa bebek doğduktan sonra alınacak arabayı daha doğmadan hem de birkaç ay önce almamız (bir anda katakulliye gelmem :)) beni çok şaşırtmıştı.

Bir baba olarak bebek arabası denilince aklıma ilk gelen şeyler, çok büyük olmasın, katlanabilir olsun özellikle araba bagajını kaplamasın, dayanıklı olsun ki sonrakilere miras kalsın, sepeti olsun, yağmurluğu olsun osu olsun busu olsun kısacası her kullanıma imkan versin. Bir de bunların yanında fiyatı uygun olsun diyebilirim.

Sizin de eşiniz benimki gibi kafasında tasarladığını bulmayı hedeflediyse, sonrasında pek de fikrini değiştirebileceğinizi sanmıyorum. Neyse ki bebek arabasından isteklerimiz konusunda ortak fikirde olduğumuzdan kafasında tasarladığını değiştirme ihtiyacı olmadı. Hatta işimi kolaylaştırdı diyebilirim. Sadece düşünülenin ulaşacağı fiyat konusunda endişelerim vardı.

Sonuçta bir pazar günü anne çocuk fuarına yaptığımız bir gezide bebek arabası olayını bitirdik. Ana kucaklı, pusetli, orta büyük tekerlekleri, geniş sepeti ve yağmurluk hediyesi ile resimlerde gördüğünüz Casual marka arabayı satın aldık. 600 lira olan bu alışveriş o anda pahalı geldiyse de sonraki incelemelerimde uygun fiyat olduğuna karar verdim.

Arabaya yerleştirilmiş ana kucağı

Anakucağı araba koltuğuna yerleştirilmiş

Bebek arabası bagajda

"Bebek arabasından memnun musunuz?" diye soracak olursanız, tekerleklerinde çıkan sorun ve 20 günlük tamir süreci dışında çok memnun kaldım diyebilirim. Başlangıçta keşke küçük tekerlekli olsaydı şeklindeki düşüncelerim, sokakta kullanım süresince değişti. Kaldırımları, parke taşları, bozuk yolları düşününce büyük tekerli olması bence çok daha iyi olmuş. Ana kucağının takılıp çıkarılması, arabaya yerleştirebilmesi ve yere koyduğunuzda sallayabilmeniz büyük nimet doğrusu. Pusete yeni geçsek de en çok memnun kaldığım parçası ana kucağından hala vazgeçemiyorum. Arabada kullanmaya devam ediyorum.
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments