26 Kasım 2013 Salı

Bebek için hazırlıklar tam gaz

Hamile kaldıktan ve bebeğin sağlıklı olduğunu öğrendikten sonra tüm merak cinsiyete yoğunlaşmış oldu. Henüz bir parmak büyüklüğündeki ceninin, cinsiyetini belli edecek olgunluğa ulaşmasını beklemek, hazırlıkları ertelemek olduğundan, özellikle bayanlar için tam bir sabır süreci. Bu yazımızda sürecin iki farklı göz ile nasıl ilerlediğini mercek altına alacağız.

Bebeğim için en güzeli olsun

Anne

Minik kelebeğimiz kozasını örmüş bekletirken bizi, biz de hazırlıklara başlamıştık. Önce ufak tefek birşeyler almak istiyor insan, minik minik kıyafetler falan, sonra büyük parçalar elbette beşikler, dolaplar, arabalar.

Bebeğimiz cinsiyetini geç belli ettiği için biz de bu işler için biraz bekledik . Annemlerin dayanamayıp minik kız çorapları almış olmalarını saymazsak iyi de sabrettik. Almasanızda fiyat bilgisi edinmek, çeşit görmek adına hep bakıyorsunuz işte. 5 buçuk aylık olduğunda dayanamayıp unisex bir tulum aldık. Eşimde sağolsun daha onu çıkartıp çıkartıp gözümün önüne koymasıyla beni az güldürmemişti. Sonra annem bebeğimin ceyizi ile geldi. Bohçalara sarılı, örgü yelekler, hırkalar ve satın aldığı bir sürü şey daha. O zaman dalga geçer olmuştuk bir okul önlüğü eksik diye. Sonra onların ne kadar az olduğunu gördüm.

Sırasıyla neyi neden aldığımızı açıklayarak anlatmak istiyorum:

Beşik: Beşik seçilirken o kadar çok seçenek var ki. Portatifi, süslüsü, sallananı, melodilisi, cibinliklisi, titreşimlisi, kenarı açık olanı olmayanı, 0-18 yaş aralığında olalı vs. vs. Biz Maskoda gittik gördük. 200 lira ile başlayıp 6000 liraya kadar çok çeşitli beşikler var. Ben büyük bir evim, çok param ve şu anki deneyimim olsaydı. 6 ayına kadar kullanılan bambu beşiklerden alır sonra 3 yaşına kadar ferforje ile devam ederdim. Ama şu an kullan aldığım beşikten gayet memnunum. Tek memnuniyetsizliğim deneyim eksikliği ile alınan parça. Ön kısmının çıkmaması. Fiyat performans olarak da gayet başarılı bir beşik. Bebeğimizin birçok şeyini IKEA'dan uygun fiyata aldık ve gayet de memnunuz. Biz tek çocukla kalmayı düşünmediğimizden, kız ve erkek çocuğuna gidebilecek bir renk olan beyazı seçtik. Zaten mevcut odamızdaki eşyalar, perdeler vs beyazdan uygun bir renk olamazdı. Maskoda çocuk odalarındaki süslemelerin genelde portatif olduğunu, başka seçeneklerle de kullanılabileceğini gördüm. Ben de aldığımız beşiğe erkek odasına yakışır süslemeler aldım ve süsledim ve cibinlik de ekledik ve süper oldu. Ama öldürücü darbeyi hastaneden eve gelince ihtiyaç duyduğum portatif aparatla yaptık. Bebeğin alt değişimini üzerinde yapabileceğimiz, yatağın üstüne konulabilen bir tahta kestirttim eşime. Uzun süre de onu kullandık, gerçi oğlum birden bire çok büyümeseydi hala kullanıyor da olabilirdik. Oğlum 9 aylık ama Maşallah 18 aylık bebek boyutlarında. Evet şimdi gelelim beşiğin tek eksikliğine biraz daha büyüyünce geceleri bebeği yanınızda istiyorsunuz gece emzirmeleri çünkü artıyor ve iki de bir de kalkıp yatmak zor oluyor. Bir tarafı açılabilen beşik ile bu çözümlenebiliyor. Yatağa dayadığınızda al koy olayları çok daha kolaylaşıyor.

Dolap: Bebek de bir birey ve eşyaları en az sizinki kadar hatta daha fazlası bile olabilir. Annemin ısrarı ile aldık aslında hatta annem aldı aslında :) Bizim oralarda bebek takımını kızın ailesi alır. Bebek hazırlıkları işte. Dolabımızı da yine IKEA'dan aldık, yatakla aynı süslerle süsledik ve kulplarını internetten getirtip değiştirdim. Hepsi gökyüzü aydede, güneş bulutlar ve yıldız temalı oldu. Çok da şirin oldu :) Sonra aldığımız herşeyi, bezlerini havlularını vs. doldurduk içerisine.

Bebek arabası: Sekiz aylık hamileydim bebek arabasını aldığımızda. Anakucağı olsun, portatif olsun, ergonomik olsun, anakucağı aynı zamanda otomobile bağlansın, evde de kullanılsın… derken derken fiyat neredeyse 2000TL'ye kadar çıkıyor. Bu durumda bakınmaya devam ve sonunda İBS Anne Bebek Çocuk Fuarında muadillerinin neredeyse yarı fiyatına Casual Cadillac aldık. Belki bilinmeyen bir marka ama biz memnun kaldık, servisine de ihtiyacımız oldu ve onlarda başarılı bir şekilde bizim işlemlerimizi gerçekleştirdiler. Kısacası bebek arabamızdan memnunuz. Özellikle bebek konforundan ayrı alt kısmı yük taşımak için çok iş gördü.

Kıyafet: Ayakkabı hariç herşeyi alın derim, hatta tulum, body gibi şeylerden çok çok alın derim. Bebek ilk 3 ay kadar zaten o kadar çok kıyafet değiştiriyor ki inanamazsınız. Günde 3 kez kıyafet değiştiğim bile oldu. Acemilikten belki de ama ben bir damla birşey sürünsün hemen değişiyorum çocuğumun kıyafetini. Ayakkabı 2 yaşına kadar giyindirmeyin diyor uzmanlar. Ben de zaten hediye gelenler hariç almadım. Onlarda ayakları fazla tombilik olan bebeğime asla olmadılar. Birilerine hediye amaçlı olarak dolabımızda beklemekteler. Bir de uyku tulumu beyaz tüylü sesimli mi sevimli. Kaç kez giyindi? Hiç :) Çünkü bebek için bence hem rahat değil hem de zaten bebek terleyip duruyor dolayısıyla giyindirmeye gerek yok. Dışarı çıkarırken bir iki defa giyindirdim. Onda da çok terledi. Tavsiye etmiyorum yani.

Hastane süslemeleri: Çok fazla İstanbul'da tanıdığım olmadığından hastane süslemelerine fazlaca önem vermedim. Ama bir kaç poz fotoğraf çekiliriz diye de hazırlıklar yaptım. Uğur böcekleri nazar boncuğu ve "hoşgeldin oğlum" yazılı bir de süsleme aldım oğluma. Oğlumun mavi saten üzerine ful dantel bir battaniyesini aldım. Bir de nevresimleri erkek rengi olan mavi seçtim. Kendim ve bebek için de kırmızı gecelik, taç ve uğur böcekli tulum takımı tercih ettim. Çok da güzel olduk. Hastane de gecelik giyinmeyi tercih etmem de bayağı bir rahat oldu. Tavsiyemdir rahatınız için gecelikten vazgeçmeyin :) Bu arada hastaneye de sadece annelerimiz, iki de arkadaşımız geldi. 3 gün boyunca misafir sayımız buydu. Üzülmedim desem yalan olur. Çiçek gönderenimiz de sadece görümcem ve bir arkadaşımdı. Biraz kimsesiz ve yalnız hissettim bu konuda. Bu nedenle de sizden ricam sayın okur dostlarınızı tüm varlığınızla arayın sorun gidin. Belki hastadır belki uykusuzdur ama 5 dk olsa da ziyaret edip varlığınızı hatırlatın. Buradan beni ziyarete gelen arkadaşlarıma ve ailelerimize sevgiler… Bu arada hastane süslerini alıp evin kapısına astım hala da oradalar… :)

İlk bebeğinizse aklınızda kalmasın hiçbirşey, alın alın alın…


Maddi anlamda hazırlıklara başladık

Baba

Bilmiyorum bu hazırlık aşamasına babalar bu kadar uzak olur mu ama ben uzak kaldım diyebilirim.

Hamilelik belli olduktan sonra ilk kontroller sonucunda düşük ihtimali de ortadan kalkınca bebek için alış veriş farz oldu. Sağolsun bizim bebek 5.aya kadar cinsiyetini belli etmediği için bu sürece sancılı başladık.

Hanımlar için bebeğin kız olmasının önemini, bebeğe alınabilecek kılık, kıyafet çeşitliliğinden ve annelerin bebeği  her şekilde giydirme hayalinden anlamış bulunmaktayım. Nereye gitsek hangi mağazaya girsek ilk göze çarpan şeyler hep kızlara ait çıkıyordu. Genel de mağazaların 1/4 ü erkek bebeklere ayrılmış oluyordu.

Cinsiyet tam olarak netleşmeden kafamızda erkek olasılığının yüksek oluşu ve bir ihtimal kız olabilir düşüncesiyle çarşılara düştük.

Öncelikli olarak eşimle birlikte bebek odası sürecini halletmek istedik. Kız/erkek ayrımının bebek odasında olmasına rağmen eşimin ortak bir renk beyaz düşünmesiyle yollara çıktık. Önce çevremizdeki mobilyacıları gezdik. Çeşitlilik ve fiyatlar kafamızı karıştırınca saçma bir kararla Masko'ya gittik. Ne bebek odaları varmış, siz yeterki paradan haber verin :) Gerçi ben hantal büyük eşyaları fazla sevmiyorum ve bebek için gerekliliğine pek inanmıyorum. Öyle beşikler var ki, kimisi 6.aya kadar kullanabiliyor, kimisi ise sök çıkarlı 10 yaşına kadar. Hatta bir tanesinde beşik kısmını komple çıkarıp, konsolu da ayırdıktan sonra bildiğin adam yatağı oluyordu. Yani tek parça ile çocuğu evden mezun edebilirsiniz. Tabi 15-20 sene çocuğa nasıl dayanacak o da ayrı mesele. Normal olarak Masko'da da kafa karışıklığını bebek odasını alımını gideremeyince bir sonraki zamana erteledik.

Bir gün eşimle AVM de dolaşırken bir mağazana bebeğe tulum aldık. Gerçi o dönemde cinsiyeti kesin olarak belli olmasa da uniseks tulumu almış olduk. Gerçekten çok sevimli birşeydi. Evimizde bebeğe dair tek şey o tulum oldu ki bol bol eğlenmemize neden oldu. Eşim saklasa da sürekli ortaya çıkarıp bebek numaraları yapmak çok eğlenceliydi.
IKEA beşik

Bebeğin doğum zamanına yakın bir zamanda açılan Anne ve Bebek fuarını bir cumartesi ziyaret etme fırsatı bulduk. Piyasa fiyatlarından habersiz olsam da eşim fuar fiyatlarının uygun olduğunu söyleyerek anne ve bebek için gerekli gereksiz şeyler aldık. Aldığımız en önemli eşya ana kucağı ve puseti tak çıkarlı olan bebek arabası idi. Bence de iki ürünü tek bir çatıda birleştirmesi ve kaliteli olmasının yanında 600TL gibi uygun fiyatıyla aldığımız en iyi üründü. 600 lira belki bebek arabası için bazılarına pahalı gelebilir ama ana kucağının çıkarıp takılması, araç içinde kullanılması ile araba koltuğundan kurtardığınızı söyleyebilirim.

Kayınvalidenin gelmesiyle bebeğimiz ilk çeyizi gelmiş oldu. Hırkalar, yelekler, tulumlar, çoraplar ilk günden 5 yaşına kadar giyeceği herşey var :) Bir okul için önlüğü eksikti.

Bundan sonraki süreçte hanım ile kayın validenin çarşı pazar gezmeleri sayesinde baya bir kıyafetimiz oldu. Odada ayak altında duran kıyafet ve bebek malzemeleri için artık mobilya alışverişini tamamlama vakti gelmişti. Daha önceki tecrübelerimizi de yanımıza alarak bir hafta sonu gezmeye başladık. Evimizin küçük olması nedeniyle komple bir bebek odasından ziyade sadece beşik düşünüyorduk. Eşyalar için de bazı beşiklerin yanlarında bulundurduğu konsolları gözümüze kestirmiştik. Eşya pratik olmalı, renk olarak cinsiyet renginden ziyade açık tonları içermeli, fiyat olarak orta seviyede kalmalı, hantal olmamalıydı.

Çeşitli örneklerden sonra fiyat/ performans/ kalite/ işlevsellik seçeneklerini yine tutturamadık. Son olarak IKEA gezimizde bebek için en basit beşiği bulduk. Kayın validenin istekleri üzerine de bir de gardolap ekledik. İyi ki eklemişiz diyorum ilerleyen zamanlarda bebeğin sahip olduğu nesneleri ortadan kaldıran bir dolap halini aldı. Beşiğin ve dolabın basit olması fazla yer kaplamaması, katlanıp toparlanabilmesi gibi özellikler özellikle bizim gibi küçük eve sahip kişilere iyi uyacağını düşünmekteyim.
Havuzlu han girişi

Beşik, dolap ve kıyafetler dışında bir operasyon da güzel hamile, doğum ve geri kalan detaylar için yapıldı. Bütün bu detaylar için yine bir haftasonu Eminönü, Mahmutpaşa tarafında bulunan Havuzlu hanı ziyarete gittik. Benim hanım ismini nerden bulduysa bir şekilde yolumuzu oraya düşürdü. Bebekle ilgili hemen herşeyi bulabileceğiniz Havuzlu Han'da hamilemiz için gereken eşyaların yanında eksik kalan kıyafetler ve doğum süslerinden aldık. Doğum süsleri nereden çıktı demeyin artık devir böyle. Odamızı, evimizi süsleyecekmişiz.

Havuzlu han içi

Son alınanlarla birlikte orta harcama maliyetinde bebek için hazılıklarımızı tamamlamış olduk. Bence bebek için fazlaca kıyafet almayın. Hem çok çabuk büyüyorlar, hem de çevrenizden genel olarak kıyafet hediyesi geliyor. O nedenle kıyafetler için sabretmekte fayda var. Artık sıra doğum vaktine gelmiştir.


 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments