20 Ekim 2014 Pazartesi

Diş kaşıntısı ve sonucunda diş buğdayı (diş hediği) partisi

Süslü diş kurabiyesi Uzun süren kaşıntılar, sürekli ağza bir şeyler sokma, ellerin kolların salyaya bulanması sonucu dişlerimiz ortaya çıkmaya başladı. İlk diş filizini gördüğümüz zaman eskide kalmış bir geleneği diş buğdayı kutlamasını yapmak istedik.

Bir geleneği daha yaşattık, ne mutlu bize...

Bebekler doğar doğmaz zaten ellerini ağızlarına sokabilmek için büyük çaba sarfederler ve sonunda da başarırlar. Her geçen gün ellerini parmaklarını ağızlarına sokabilmeyi gelişen motor becerileri ile birlikte daha başarılı bir şekilde gerçekleştirirler. Bizim oğlumuzda da aynısı oldu ve elinin tamamını ağzına sokabildiği gün bizi ve kendini çok mutlu etti. Bir buçuk yaşında oldu ama bizimki elini ve parmaklarını ağzından hala çıkaramadı. Dişlerimiz hala çıkmaya devam ediyor ve bu diş kaşıma serüveni de dolayısıyla devam ediyor.

İlk dişinin çıktığı günü daha doğrusu bunu farkettiğimiz günü an ve an hatırlıyorum. Günlerce dişi çıktı çıkacak diye beklerken 9. ayına ulaşan bebeğimizin hala dişi yoktu. Bir anne ve eğlenceyi seven biri olarak dişinin çıkmasını, bunu birinin farketmesini ve oğluma hediye almak zorunda kalmasını, en sonunda da diş buğdayı ya da bizim oralardaki deyimle diş hediği kutlamasını yapmayı heyecanla bekliyordum.

kurabiyelikHerkesin kirli temiz demeden oğlumun ağzına parmaklarını sokmasına hem sinir olurdum hem de birşey diyemezdim. Aynı olayı kendimde düşünemediğimden, çocuğumun ağzına parmağımı sokmazdım. İlk kez ağzında beyazlık görünce parmağımla kontrol ettim ve o testere gibi keskin minik dişi gördüm. Bu durumda çocuğum için değişik bir durum olmadı. Her zaman ben ona birşeyler alırdım ki yine ben aldım :)

Sıra diş buğdayı kutlamasına gelmişti. İşe daha önceden aldığım diş şeklinde kurabiye kalıpları ve beyaz şeker hamuru ile diş kurabiyelerimi yapmakla başladım. Büyük bir parti yapmayı planlarken eşimin teyzesinin vefat etmesinden dolayı kendi aramızda ufak bir kutlama yapmaya karar verdim. Kimse olmayacağı için pastamızı da evde yaptık. Diş buğdayı için hazırladığım buğday, şekerli leblebi, badem, fındık, şeker, tarçın ile hazırladığım karışımı kadehlere paylaştırdım ve üzerini nar taneleri ile süsledim. Kadehlere mavi kurdelalar bağladım ve tepesinde nazar boncuğu olan cam çay kaşıklarıyla da süs yaptım. Tuzlu fincan kekler yaptım ve kartondan aldığım mavi fincan kek standına yerleştirdim. Menümü ufak tefek aparatifler ve kısırla tamamladım. Etrafı süslemek için de mavi şirin uçan balonumuz vardı. Balonu ve gece kendi ellerimle hazırladığım "dişim çıktı" duvar yazısını kullandım.

Diş buğdayı sofrası
diş buğday sofrası
diş buğdayı keki
stantta kurabiye

Herkes de memnun kaldı. Burada hani kimse yoktu diyenlerin sesini duyar gibi oldum. Baş başa bir kutlama yapmayı planlarken iki yakın arkadaşımızı bize fotoğraf çekmeleri için davet ettik ama onlara diş buğdayından da bahsetmedik elbette. Sonra ansızın amcam ve yengem başsağlığına geldiler. Elbette başsağlığına gelmişken kutlama bulmaları :) onlar için de değişik oldu.

Böylece atalarımızdan yadigar bir geleneği yaşatmış olduk. Bu gelenek bilmeyenlere duyurulur bir Türk geleneğidir. İlk dişini çıkaran çocuk için bereket, bolluk sağlaması, dişlerin sağlam olması amacıyla bolluk ve bereketin sembolü buğday haşlanarak pişirilir. Gerisi size kalmış :) Bu arada bazı yörelerde bu buğdayın içerisine altın gibi bir nişan atılır. Altın kime çıkarsa çocuğu baştan aşağı giyindirir. Bu kutlamada tepsiye meslekleri ifade eden nişanlar konur ve bebeğin bunlardan birini almasıyla o meslekten olacağına inanılır.
Şöyle bir toparlamak gerekirse, hazırlık aşaması için:
meslek tepsisi
Diş buğdayı menüsü; diş buğdayı, parti pastası (tercihe göre diş şeklinde yaptırılabilir ya da benim dişi diş figürleri ile süsleyebilirsiniz), fincan kek, kısır, çeşitli salata, şekerleme, diş şeklinde jelibon ve diş şeklinde hediyelik kurabiyeler.
Tepsiye konulacaklar; Kuran, makas, anahtar, kalem, derece, tarak, telefon... aklınıza meslek çağrıştıran her türlü obje.

Çocuğunuzla eğlenmek dünyadaki en güzel şey keşke yakınımızda daha çok akrabamız olsa da bu mutlu dakikaları onlarla da paylaşabilsek.

Eskiden diş buğday partisi varmış


Diş buğdayı çok eski bir gelenekmiş. İşin aslı oğlum 3-4 aylık olana, herkesin "diş çıkardı mı?" sorusuna maruz kadar bu terimi hiç duymamıştım. Bir ara hanım dile getirdiğinde dalga geçiyor diye düşünsem de böyle bir kutlamanın yapıldığını o zaman anlatmıştı. Tabi tek bir ağızdan özellikle de kutlama yapmaya hevesli eşimden bunu duyunca pek kabul edilebilir olmuyordu. Taa ki teyzemin de diş buğdayı kutlamasını dile getirene kadar.

Hemen her süreçte olduğu gibi hanımın önderliğinde diş buğdayı kutlaması (partisi) yapmaya karar verdik. Aile arasında, evimizin sıcak ortamında düzenleyeceğimiz parti için hazırlıklara başladık. İşin aslı maddi desteğin yanında küçücük manevi desteklerin ilerisine geçemedim. Özellikle diş buğdayı partisinin yapılacağı gün mutfaktaki başarılı çalışmanın hakkını verdim.

Eşimin hazırladığı "Dişim Çıktı" yazısının yanına aldığımız birkaç parça süs ve balon ile süslemeleri tamamladık. Masa düzeni de kurulduktan sonra hanımın yaptıklarıyla, kurabiye kalıplarından üretilen dişler dahil bir güzel donattık. Son olarak akraba ve arkadaşlarımız teşrif ettikten sonra kutlamaya (sofraya oturduk :)) başladık.

seçim yapan bebekDiş buğday partisinin asıl önemli noktası bir tepsi içerisine meslekleri temsil eden eşyaların yerleştirilip bebek tarafından seçim yaptırılmasını sağlamakmış. Güya ileride bu mesleklere ilgisi oluyormuş. Biz de buna uyarak bir tepsi içerisine mesleklere dikkat etmeden elimize ne geçtiyse koyduk ve oğlumuzun önüne sunduk.

Sonuç olarak araba anahtarı ve makası seçen oğlumuz için "Mobil Kuaför", "Arabalı kuaför", "Zengin modacı" şeklinde yorumlarda bulunduk.
İşin temelinde bir araya gelip güzel bir vakit geçirme olduğundan partimizin başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Eski bir geleneği yad etmemiz de cabası oldu.

Bu arada yakın bir zamanda bir başka arkadaşımız da diş buğdayı kutlaması yaptı. Farklı süsleme tarzı örnek teşkil edebilir diye resimlerini paylaşmak istedik. Nice yeni dişlere...


diş partisi peçete diş buğdayı süsü diş partisi sepeti diş süs şekeri diş keki
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments