8 Ağustos 2014 Cuma

Bebek, ilaç kutusu ve silika jel yutmak

Çoğu ilaç kutusu üzerinde yazan "Çocuklardan uzak tutunuz" ifadesini başaramayınca başımıza gelen bir olaydan bahsetmek istiyoruz. Hepinizin bildiği gibi bazı ilaç kutuları içerisine, ilaçların nem almaması için küçük nem alıcı kesecikler yerleştiriliyor. Eskiden pirinç ve tuz taneleri taneleri içeren bu keseciklerin içeriği artık Silika jel adlı kimyasal maddelerden oluşmaya başladı.

Günden güne hareket kabiliyeti artan çocuğumuzu takip etmek eskisinden daha zor bir hal almaya başladı. Kanepelere tırmanan, masa-konsol gibi yüksek yerlere uzanıp üzerini talan etmeye çalışan bir kişiliğe dönüştü.

Slica gel
Parçalanmış ilaç kutusu başlığı ve silika jeller
Annesi mutfakta iş yaparken yemek masası üzerine uzanıp ilaç kutusunu ele geçiren oğlumuz, yaptığı gizli işin sessizliği ve keyfiyetiyle ilaç kutusunu açmayı başarmış. Malum dişlerimiz kaşınmaya devam ettiği için açmakla kalmamış kutuyu ve kutu içerisinden çıkanlarla da diş kaşımaya devam etmiş.

Annesinin bu sessizliğe anlam verememesi ve duruma göz atması sonucu heyecanlı ve tehlikeli bir olayla karşı karşıya kaldık. İlaç kutusu içerisinde bulunan nem alma keseciği delinmiş, içindeki maddelerin bir kısmı yere saçılmıştı. Bir kısmı ise oğlumuzun ağzında dönmeye devam ediyordu.

Heyecan ve aceleyle gelen müdahalenin ardından ilk aklımıza gelen akraba doktorumuzu hatta doktor adayımızı arayarak bilgi aldık. Doktor adayımızın öncesinde "Doktora götürün" tavsiyesiyle daha da gerginleşen ortamı ikincisinde "Silika jel ise bişey olmaz" söylemiyle kafamızda soru işaretleri belirdi. Hemen internete girip kısa bir araştırma gerçekleştirdik. "Silika jel yutulursa ne olur", "İlaç kutusu nem alıcıları", "Bebek ilaç kutusu", "Silika jel yemek", "Silika jel zararları" aramaları sonunda doğrusu Türkçe sitelerde yeterli bilgiye ulaşamadık. Dolayısıyla blogumuzda bu konudan bahsetmek istedik.

Slika jel kimyasal bir madde olsa da toksik yani zehirleyici bir etkisi bulunmuyormuş. Nem alma özelliği fazla olduğundan aşırı derecede yutulması halinde doktora danışılması gerekliliğine vurgu yapılmış. Gezdiğim sitelerden en güzel cevapları başına aynı olay gelenlerin soru cevap şeklinde yazdığı bu yazıdan elde ettim diyebilirim.

Kısaca yenilmesi yutulması zararlı olarak bahsedilen bu maddelerin aslında bahsedildiği kadar zararlı olmadığı, sonuçta yabancı ve kimyasal bir madde olduğu için firmaların bu şekilde uyarı koymak zorunda olduğundan bahsedilmiş. Aşırı şekilde bir tüketim olmadıkça endişelenmeye gerek olmadığı, fırsat varsa doktora danışılması gerekliliğinden bahsedilmiş.

İşin doğrusu bu yazıları bulana kadar endişe ettik. Hem doktor adayımızdan hem de okuduklarımızdan sonra yüreğimize su serpildi diyebiliriz. Aradan birkaç gün geçti çok şükür çocuğumuzun sağlığı yerinde. Siz siz olun zararlı maddeleri ulaşılamayacak yerlere koymaya devam edin. Başınıza böyle bir olay gelirse de umarım bu yazı size yardımcı olur.

Kaynaklar:



 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments