4 Şubat 2014 Salı

Bebek taşıma sistemi (Babasling)


Bebek arabamız olsa da kısa mesafelerde, pratik olması ve bebeğimizin ağır oluşu (kısa mesafede bile kucakta taşımak zor olabiliyor) nedeniyle bebek askısı gibi taşıma sistemi ihtiyacını hissettik. Kısa sürede alışverişini tamamladığımız bebek askısı - babasling üründen biraz bahsedelim dedik.



Sling iyi ki varsın, yoksa oğlumu nasıl taşırdım :)

Bebeğini kucaklamak, kucağında taşımak gerçekten her anne babanın bebekle ilişki kurması için önemli. Her yere bebek arabasıyla gidemeyeceğinizden ötürü taşıması zor bebekler için bir çare düşünüldüğünü farkettim. Kanguru ve sling denilen taşıma askısı arasında bir araştırma yaptım. Zaten çocuk doktorumuz ve kalça ultrasonu çeken doktor kangurunun bazen kalça çıkıklarına sebep olduğunu söylemişlerdi. En güzel ve kullanışlı taşıyıcının sling olduğunu gördüm. Başlangıçta 100 Lira gibi bir fiyat fazla gelse de amazonda bile benim baktığım marka olan baba sling için 130 Dolar gibi fiyatlar görünce kargo masrafı ile 100 liranın fazla olmadığına karar verdim.

Renk olarak da eşimin de kullanacağını ki genellikle onun kullanacağını ve bir oğlumuz olmasına rağmen gelecekte kızımız da olur umudu ile bir Türk rengi olan turkuazda karar kıldım. Geldiğinde bebeğimle yaptığım denemelerde çok hoşnut olmadık. Bebeğim daha çok küçüktü ve sıkılıyordu. Aslında kılavuzunda oyuncak bir bebekle ayarladıktan sonra kullanılması gerektiği de yazmaktaydı ama canlısıyla denemeler benim için daha eğlenceli idi. Sonuçta kendime göre ayarladım ve kullanmaya başladım. 

İlk kullanımını hastaneye giderken yaptık. Bana göre ayarlanmıştı ama eşim kullanacağından ona göre ayak üstü ayarlayıp yola düştük. Eşim hiç memnun olmadı elbette :) Hastanede ben tekrar aldım. Gezdirdim, ayakta bebeğimi rahat bir şekilde emzirdim, beraber oturduk kalktım ve gayet randıman aldım. Bebeğin içerisinde uyuması için de ideal. Bu arada iki elinizin de boşta kalması ise olağanüstü. Ben bebeğimi kucağıma aldığımda iki kolumla da onu sarmam gerekiyor ve uzun süre de taşıyamıyorum. Sling ile gerçekten rahat bir şekilde taşıyorum.

Şimdi rahatlık deyince ne kadar rahat bu kullanıcıya göre tartışılır bir konu. Ben ellerimin boşta kalması ve normal kucaklama ile taşıyamadığımdan, bebeğimi taşımak için benim açımdan ideal. Elbette bir süre sonra ağırlıktan yoruluyorsunuz vs. Kısa mesafede açıkcası yorulmadığınızdan ideal. Ben 4 km bile yürüdüm bebeğim kucağımda. Elbette yarı yolda uzun ve aralarda kısa dinlenmeler olmadı değil. Bebeğim gidiş yolunun tamamında uyudu ve gittiğim kafede koltuğa bırakıp slingi battaniye olarak kullanarak onu sarıp sarmaladım. Bu açılardan da oldukça fonksiyonel. Ayrıca toplu taşıma araçlarında hem bebek arabası derdiniz olmuyor hem de uyku ve emzirme açısında mahremiyet sağlanmış oluyor. 

Baba sling markasından başkasını denemediğim için burada sadece buna yer verebileceğim. Ama memnunum ve tavsiye ederim. 3-4 yaşına kadar kullanabileceğiniz bu ürün için verilen paraya da değiyor bence. Ayrıca soğuk zamanlarda bebeğinizi sizin sıcaklığınız ve slingin sarması ile soğuktan koruyabilirsiniz. 

Umarım bu güne kadar yolda bizi çevirip memnun musunuz nereden aldınız diyenler için bir cevap olabilmiştir. 



Babasling - Baba askısı :)

Oğlum ağır annemiz de narin olduğu için bebek taşıma işini hemen her baba gibi ben üstlendim. Kollara, bele kuvvetle geçirdiğim bu süreci hanım görmüş olacak ki bana yardım amaçlı babasling (babasayling) denilen taşıma askısı için internetten sipariş verdi. Yanlış hatırlamıyorsam 90-100 TL arasında bir ücrete mal oldu.

Sipariş geldikten sonra yaptığım denemelerde kendi adıma pek performans alamadım. Bebek için rahat gibi dursa da ben pek rahat edemedim. Aslına bakarsanız hep ayaküstü ayarlamadan giymeye çalıştım. Oturup şöyle bebekle tam ayarlayıp kullandığım olmadı. Son olarak 2014 İBS Anne bebek ve çocuk fuarına gittiğimizde bebek arabası yerine babasling kullandık. Çok ilgi çektiği içinde bu yazıyı yazmaya karar verdik.

Konunun araştırmasını hanım yaptığı için detaylı bilgileri onun vermesi daha doğal olacaktır. Ben sadece kullandığım kadarıyla kısa ve öz tecrübelerimi paylaşabilirim. Aklınıza takılan soru olursa bu sayfadan sorabilirsiniz.

  • Ağır bir bebeğiniz varsa zamanla kollarınızda ve belinizde oluşan yorulmalara iyi geliyor.
  • Çoğu zaman ellerinizi serbest bırakabilip çevreyle etkileşime geçebiliyorsunuz (dolmuştan inmek gibi)
  • Bebeğin uyuması için elverişli ama uyuduğunda uzunlamasına yatırdığınız için kafa, bacak kollamalısınız
  • Her ne kadar omuz tarafında süngerli bir yapısı olsa da belli bir zamandan sonra ağrı yapıyor
  • Benim gibi (hafif) göbekli baba iseniz size darlık verebiliyor.
  • Kesinlikle tam ayarlamak lazım, benim gibi hanımın üstünden alıp hızlı ayarlamalara girmeyin olmuyor
  • Bebek küçükken (boy ve ağırlık olarak) daha rahat bir kullanıma sahip



 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments