8 Aralık 2014 Pazartesi

Geç yürüyen bebek

bebek ilk yürümesi
Sürekli dillendirilen, hemen herkes tarafından bebek sahiplerine sorulan "Yürümeye başladı mı?" sorusunun cevabını olumlu verebilecek bir döneme girdik. Bebek hayatının önemli bir evresi olarak kabul edilen yürümeye başlama sürecini inceleyebiliriz.

Bu çocuk ne zaman yürüyecek?

Bir bebeğiniz varsa hemen hergün yapacağı şeyi ilk ne zaman yapacağını düşünmekle başlarsınız güne. "Ne zaman sürünecek?", " Ne zaman yürüyecek?", "Ne zaman konuşacak?" vs. Bu aslında hayatımızın normal bir durumudur. Okula başlarsınız ve sorular gelmeye başlar: "Ne zaman bitiyor?" ardından "Ne zaman evleniyorsun?", "Ne zaman çocuk yapacaksın?", "İkinci ne zaman?" vs. Böyle çokça örnekler verilebilir. Aslında hayat bir meraklar silsilesidir belkide. Evet gelelim asıl konuya "Ne zaman yürüyecek?"

Bebek büyürken büyüklerin ilk yaptığı şeylerden biri bu çocuk basıyor mu? diye kucaklarında daha 3-4 aylık bebeği bastırmaya çalışmaktır. Aslında bu doktorların söylemesiyle çok zararlı bir şeymiş. Ama yapıyorlar işte. Zaten bebek 4 aylıkken bir kalça filmi çekiliyor ve bununla ilgili muayeneleri gerçekleştiriliyor. Bizim oğlanın basmaması kısa sürede herkese dert oldu ve doktorumuz hiçbir sorun olmadığını söyleyince bu dert birden son buldu. Sonra süründü mü? olayı başladı. Oğlumuz erken süründü sayılır ama bu sürünme geri geri olmaktaydı :) Herkes gider Mersine bizim oğlan tersine olayı. Neyse ki kısa zamanda ileri doğruda gitmeye başladı.  9 aylıktı ellerimizden tutup yürümeye başladı ki annem dayısının 11 aylık yürüdüğünü söyleyince ben de oğlumuzun erken yürüyeceğini düşündüm. Önceleri her gün yürüdü yürüyecek derken çocuk ellerimizi bırakmaz oldu. Devamlı yürümek istiyor ama iki elimizden tutarak. Oğlumuz balık burcu ve balık burcunun garantici özelliğinden kaynaklı bir içgüdüsel durum bu diye düşünür olmuştum. 

Erken yürüyeceğini düşündüğüm oğlum doğum gününde bile yürümüyordu :) Hoppalalar, yürüme yardımcıları herşeyi denedim. Yürüme yardımcısını zora kalınca kullandığını da gördüm. Salonda bıraktığım bebeğim kullanamadığı yürüme yardımcısını tek başına kullanarak mutfağa kadar 10m'lik mesafeyi kendi kendine gelmeyi başarmıştı. "Bu çocuk ne zaman yürüyecek?" soruları kafamızı kurcalarken ve ellerinden tutarak ve eğilerek onu yürütmek için belimiz sakatlamak üzereyken oğlum birden kollarını yukarı kaldırıp dengesini sağlayarak 14 aylıkken yürümeye başladı. 

Hadi vatana millete hayırlı olsun bakalım :)

Erken yada geç sonunda yürüyecek


Bebek sahipleri arada sırada geride bıraktıkları günleri şöyle bir değerlendirmeye alsalar, yakın, akraba ve dostlarımızın bebek sürecini değerlendirmede kullandıkları toplasan 4-5 soruyu geçmeyecek şekilde bebek gelişimini özetlediklerini görebiliriz.
  • Emiyor mu?
  • Emekliyor değil mi?
  • Yürümedi mi?
  • Mamaya ya da katı gıda vermeye başladınız mı?
Bu sorulardan özellikle sonuncusu uzun süre etrafımızda dillendirildi. Oğlumuz kendi sikletinde biraz ağır ve karakter olarak korkak, garantici bir tip olduğundan yürüme süreci biraz geç oldu diyebilirim. Gerçi geç ya da erken olması neye göre oluyor bilmiyorum ama çevremizdekilerden anladığımız kadarıyla geç yürüyen bir bebek oldu.

11-12 aylık arasında yürüme denemeleri yapan oğlumuz, karşılaştığı zorluklar, yere düşüp ağlamalar sonucunda denemelerden vazgeçti. Sürekli olarak yürümek için bizden destek talep eden oğlumuz nedeniyle bizde bel kalmadı. AVM de gördüğüm, oğlumuzla aynı dönemlerde yürüyen bebeklerin ebeveynleri ile konuştuğumda nasıl yürümeye başladıklarını sordum. Genel olarak ortak cevap "Bir günde yürümeye başladı", "Bir anda ayağa kalktı ve yürümeye başladı" şeklinde oldu. Bu cevaplardan sonra biz de beklemeye başladık.

14.ayı biterken oğlumuz diğer ebeveynlerin söylediği gibi bir anda ayağa kalktı ve yürümeye başladı. Tabii ki normal bir yürüyüş olmadı. Hafif sarhoş gibi eller kollar yukarıda, dengeyi ellerinde oyuncaklarla sağlayarak salonun bir ucundan diğer ucuna yürümeye başladı. Meraklı bir aile olarak bu yürümeyi kayda alıp sizinle paylaşmak istedik. Yukarıdaki videolardan görebileceğiniz gibi pek sağlıklı değil ama sonuç olarak yürüme işte :)

Uzun lafın kısası akraba eş dostun sorularına ve karşılaştırmalarına maruz kalıp moralinizi bozmaya gerek yok. Bebeğinizde sağlık sorunu yoksa ya da görünmüyorsa yürümesi için acele etmenize de gerek yok. Hatta bence biraz daha geç olması sizin ev içerisindeki işlerinizi kolaylaştırabiliyor.
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments