7 Kasım 2013 Perşembe

Bebek ile ilgili eğitimler

Hamilelik çok şükür sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Bu süreçte bebekle ilgili hazırlıklar devam ederken, sürekli bir bilgilenme içerisindeyiz. Kimi zaman gittiğimiz hastanelerden, kimi zaman aile hekiminden, kimi zaman ise internet gibi elimizin altındaki bilgi kaynaklarından yararlanıyoruz.

Eğitim şart

Daha bebeğimizin haberinden yoksun olduğumuz günlerdi, tatildeydik, hiç fırsatım olmamıştı ve bir babalar günüydü. Daha sevgili iken babalar gününde eşime bir fotoğraf albümü almıştım. "Bu albüm sen ve çocuğumuzun olsun." dercesine… Eşimde bundan çok etkilenmişti. Bundan sonra onu babalar gününde etkilemek zordu ve ben gizliden gizliye ona bir kitap aldım.
Açıkçası çok araştıramadığımdan, ani bir karar olduğundan dolayı ismine ve kapağına bakarak aldım. Dr. Benjamin Spoks'tan "Bebek bakımı ve çocuk eğitimi" isimli bu kitabı eşim yadırgadı. Maalesef ki o kitap okuyan bir insan değildir. Kitabı almışken kenara  atmayıp ben okumayı tercih ettim. Bebek sahibi olmanın aslında batı ve doğu insanları arasında farklı karşılandığını, farklı eğitimler verildiğini ve bunun da kişilikten kaynaklı bir değişim olduğunu gördüm. 

Bu değişikliğe daha sonra uzunca bahsedeceğimiz bir konu olan uyku üzeriden örnek vermek yerinde bir karar olacaktır. Bebeklere uyku eğitimi, batıda ağlatarak ama 2 hafta kadar sonra düzen kazanmış bir şekilde başarıyı ve rahatlığı elde ederek sağlanır iken doğuda annelerin yufka yürekleri yüzünden tam bir çile olarak veriliyormuş. Memede uyuyacak, sallanacak saatlerce vs. Anne açısından oldukça yorucu, bebek için ise düzensiz bir durum işte. Gerçekten de akıl yürütünce bebeğin eğitimini verirken bebek hiçbir şeyden habersiz olduğunu unutmamak gerekir. Bir bebek sallanacağını nereden bilecek de isteyecek, değil mi? 

Kitap ve internetten okuduklarımdan ayrı, bir de eş dost, akrabadan gelen kimi zaman doğru kimi zaman yanlış bilgiler var. Her bebeğin huyu başka diye başlayan ama en doğrusunu kendileri bilen onlarca insan var. Gerçi ben de kesin öyle bir anneyimdir artık :) Bu arada babycenter sitesinden (ya da android uygulamasından) İngilizceniz iyi ise doğum süreci ve bebek bakımı ile ilgili binlerce konu hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Bir de unutmadan bir Cumartesi günü özel bir hastanenin eğitimine katılmıştık. Geçen sene yani 2013 yılında İBS anne-çocuk fuarında davet etmişlerdi, biz de üşenmedik gittik. Bir sürü özel hastanenin bedava eğitimleri var bence katılın. Doktorları tanıyıp kafanıza takılanları sorabiliyorsunuz, hem promosyonlardan faydalanıyorsunuz, hem de bir hamile olarak yiyip içebiliyorsunuz. Bizim katıldığımız eğitimde verilen lohusa şerbetleri süperdi. Ayrıca o zamanlar ben ilgilenmemiştim ama süt sağma pompalarından bebek bezlerine kadar bir çok ürün hakkında da bilgi edinebiliyorsunuz. Ayrıca başka hamileleri görmek, hele de çiftleri ve tedirginliklerini seyretmek insanı rahatlatıyor o dönemde. Bu eğitimde en korktuğum konu olan bebeğin yıkanması hakkında verilen bilgiler beni rahatlatmıştı. Ayrıca bebeğin uyuyacağı oda sıcaklığı vs. bir sürü konuda da aydınlanmıştım. Eğitime katılmasaydım bebeği sıcacık yatırırdım. İdeal sıcaklık 21 derece artık biliyor ve ona göre hareket ediyorum. Gerçekten de bebeğim serin yerlerde daha derin ve kesintisiz uyuyor. Sizlere de tavsiye ederim.

Bir başka eğitimde benim eşimden ayrı olarak katıldığım aile hekimimizin verdiği ve benim bir oyuncak kuzu ile simülasyonunu yaptığım emzirme eğitimi oldu. Sağolsunlar zaten bebek hakkında aşısından yemesine, hastalıklarından nasıl bakılacağına, hatta yemek konusu derin neyi nasıl pişirip vereceğimize kadar her konuda beni bilgilendirdiler. 

Son olarak İBS anne bebek fuarında da çeşitli eğitimler vardı. Mesela bebeğin altı nasıl değiştirilir ve bebeğe gaz masajı nasıl yapılır. 2014 İBS anne bebek fuarına bu sene katılamayacağım. Düğünümüz var şehir dışında olacağım. Bu nedenle üzülüyorum. Bu fuara da katılıp çeşitli eğitimlerden siz de faydalanabilirsiniz. Bu sene doğuma hazırlık kursu ve çeşitli doktorlar da varmış. Geçen sene şu ünlülerin doğum koçu olan bir bayan var ya o da vardı. Bu sene de orada olabilir. Benden tavsiye: http://www.ibsfuar.com 

Şimdi bebeğimiz büyüyor artık bakalım daha ne gibi eğitimlere devam edeceğiz. Sonuçta ona eğitim vereceksek önce biz eğitilmeliyiz, öyle değil mi? :)

Babaya hamilelik eğitimi

Bu süreçte şüphesiz anneler daha fazla bilgi sahibi olmaya eğilimli. Babalara bildirilmeden geçirilen süreçler, babaların iş durumları nedeniyle bebekleriyle başbaşa kalmaları nedeniyle hamilelik onlar için daha özel bir hale geliyor.

Benim hanımın hamileler için plates eğitimine hiç girmeyeceğim. Bir dvd ve sonrasında internet üzerinden devam eden bu eğitimi irdeleme gereği duymadım. Eşimin evde gerçekleştirdiği bu eğitime hiç müdahil olmadım diyebilirim.

Günümüzde internetin hemen her eve girmesi güzel sonuçlar doğursa da bazı kötü getirileri olmuyor değil. Öncelikle yapmanız gereken eşinizi hamile ve doğum videolarından uzak tutmak. Öyle videolar var ki siz bile korkabilirsiniz. Kaldı ki hamilelik döneminde duygusal fonksiyonları aşırı artan hanımların bilgi sahibi olmak bahanesiyle bir de bu videoları izlemeleri durumunda oluşabilecek korku seviyesini kestiremiyorum bile. Bu nedenle aile babası olarak bahanesi bilgilenmek, öğrenmek, sadece görmek her ne olursa olsun doğum ve hamilelik videolarından uzak tutuyoruz.

Hamilelik döneminde farkına vardığımız bir durum da özel hastanelerin bazen ücretsiz seminerler düzenlemesi. Bu seminerlerden birisine Hisar Hastanesinde katıldık. Gayet başarılı  geçen bu eğitimde, branşında doktorlardan bilgi alıyor ve dilediğiniz gibi soru sorabiliyorsunuz. Kalabalık ve herkesin hamile olması ortama bir samimiyet katıyor. Sonuçta bu kadar hamileyi bir arada başka zaman göremezsiniz. Eşinizle birlikte sizin de katılmanızı tavsiye ederim. Kimi zaman babalara tavsiyeler de verilebiliyor. Bir de yine aşırı duygusal eşinizin olayları yanlış anlamasına engel olmanız gerekebilir :)

Bunların dışında hemen her kontrolde elinizde sağlık bakanlığı veya hastane tarafından basılmış broşürler olacaktır. Aile hekimi hamilemizi sürekli takip ediyor gerekli eğitimleri kimi zaman oyuncak bebek üzerinde vermeye çalışıyor.

 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments