7 Kasım 2013 Perşembe

Bebekler için sünnet

Yeni doğan sünnetiİslam inancını taşıyan erkek bebeğe sahip anne babalar için sünnet basit ama kafa kurcalayan bir aşamadır. Bazıları erken yaşlarda, hatta yaşında olmadan sünnet ettirmeyi, bazıları daha geç vakitlerde sünnet olayını
gerçekleştirmeyi tercih eder. Biz de oğlumuzda yeni doğan sünnetini gerçekleştirmeyi uygun gördük.

Ben oğluşumu sünnet ettirmem...

Sünnet... Ben her zaman "Bebeğime kıyamam onu sünnet ettiremem. Hem farz değil ki sonuçta sünnet." der dururdum. Elbette başa gelmeden bazı şeyler hakkında yorum yapmak boş. Erkek bebeğimiz oldu ve doğmadan önce bu konu ile ilgili araştırma yaptım. Sünnetin sağlık açısından önemli olduğunu gördüm. Hatta tarihte savaşta ordudaki askerlerin inançtan alakasız bir biçimde hastalanmamaları için sünnet ettirildiğini bile okudum. Sonuçta bebeğim günün birinde de ben karşı çıksam bile ya babasının ya da kendi isteği ile sünnet ettirilmesi gerekliiliği ortaya çıkacaktı.

Kendi yeğenimin sünnetinden hatırladıklarım yavrucağın önce evde doktor tarafından sünnet edilmeye çalışılması ve çok acı çekmesine rağmen sünnet olmamasıydı. Daha sonra hastanede olması gereken şekilde sünnet edilmişti. Araştırmalarımda da gördüm ki sünnetin hastanede cerrah tarafından yapılması önemli idi.

Bir başka önem kazanan konu ise sünnet yapılacak çocuğun yaşıydı. Bebeklerin ilk 11 gün içerisinden sünnet edilmesi ağrı duymamalarını sağlıyormuş. Ayrıca 2 ila 6 yaş arasında psikolojik açıdan da sünnet yapılmamalıymış. Zaten acı duymayacağını öğrenmek yeterli idi. Hastanedeki 2. günümüzün akşamında bu konuyu eşimle enine boyuna konuşup, bebek hemşiresinden de tavsiyeler aldıktan sonra hastaneden çıkmadan bu işi tamamlamaya karar verdik.

Ertesi sabah bebek hemşiresi, çocuk doktoruna, çocuk doktoru çocuk cerrahına yönlendirdi. Bu arada biz sabit onlar gidip geliyorlar :) Bu da hastanenin başka bir artısıydı. Çocuk cerrahı bizi tam anlamıyla bunun hemen şimdi yapılmasının çok avantajlı olduğuna ikna etmesi ile yaklaşık bir saat sonra bebeğimizi ona teslim ettik. Bebeğimi benden tam emzirecekken aldılar ve ameliyathaneye girmeden bizden habersiz 30cc kadar mama verdiler. Sonra lokal olarak anestezi ile operasyonu toplam da gidiş geliş de dahil 40 dk içerisinde tamamladılar. Bu sırada 3 kez koridorun sonuna kadar yürüyüp bebeğimi merak etmekle meşgul oldum. Sonunda bebeğimiz geldi ve evimize doğru yola çıktık.

Evde 8 saat boyunca bebeğim uyanmadı. Hemen bebek hemşiresini aradım. Onlarda mama yediği için karnının tok olduğunu ve biraz da olsa anestezinin etkisinin olacağını söylediler. Herşey normaldi yani. Böylece halk tabiri ile bebeğim hayatının 3. gününde erkek oldu.

Bebeğin sünnetle ilgili bakımına gelince bebeğin göbeğine zaten hergün pansuman yapılıyor. Sünnet yerine de bu sırada doktorun verdiği kremi sürüyorsunuz zaten altı bezli olduğundan sarmanız falan da gerekmiyor. Çok çabuk iyileşti zaten. Kaç gün sonraydı hatırlamıyorum bebeği Dr. Cem Beye kontrole götürdük. Herşey yolundaydı ve bu kadardı işte. Ucundan azıcık...



Ucundan azıcık

Ben 7 yaşımda sünnet oldum. Bütün süreci net hatırlarım ve hatırladığım kadarıyla çok da ahım şahım bir olay değildi. Yanlış anlaşılmasın sünnet süslemeleri, kıyafetleri, eğlencesi hepsi yapıldı. Güzel de olmuştu ama şimdi dönüp değerlendirdiğimde çok bir esprisini göremedim.

Sünnet işi artık daha bir dikkatli yapılıyor. Çocuğun yaşı, o anki olgunluğuna çok daha fazla önem veriyorlar. Eskisi gibi önüne gelen her kişinin yaptığı bir işten ziyade doktorların hatta daha ileri seviyede çocuk cerrahlarının yaptığı bir iş haline geliyor. Özellikle internette arama yapıp çıkan sonuçlara göre girdiğiniz forumlarda önerisi yapılan bir çok çocuk cerrahına denk gelebilirsiniz.

Ben de yeni çağın muhteşem bilgi aracı olarak interneti kullandım ve gördüğüm sonuçlar karşısında hayrete düştüm. Önceleri köyde mahallede ismi çıkan bir adamın eğitim almadan yaptığı bir iş, biraz da annelerin gazıyla çocuk cerrahlara kadar gelmiş. Ortalama 400-900 TL bandında seyreden bu operasyon için 1500-2000 lira seviyeleri de görülmüş. Hastanemizde 850 liraya mal olan operasyonu çıkmadan gerçekleştirmemiz durumunda 650 lira ödeniyordu. Bu bakımdan yeni doğan sünneti yaptıracak kişilerin doğum sonrası hastane çıkışı almadan yetkililerle görüşmesini tavsiye ederim.

Diğer bir sonuç da artık tavsiye edilen yaş aralığının 0-1 ve 5'den sonrası olarak belirlenmiş olması ve bunların için de en uygun görülen zaman bebeğin doğduğu ilk ay. Yeni doğan sünneti de denilen bu seçenekte bebek çok çabuk iyileşiyor, işlem çok kısa ve acı hissedilmiyormuş.

Bu bağlamda doğum sonrasında henüz hastaneden çıkmadan eşimin hatırlatmasıyla sorup soruşturduk. Hastaneden aldığımız bilgi doğrultusundan hastanenin çocuk cerrahının dışarıda olması nedeniyle telefonla konuştuk. Daha telefonla beni ikna eden (zaten iknaya meyilim vardı) Cem Bey, hastaneye geldikten sonra bir çırpıda eşimi de ikna etti. Çıkış işlemlerinin yapılacağı gün erkenden operasyon yapılmasına karar verdik.

Son günümüzde hastaneden çıkmadan Dr.Cem Sultan Kara eşiliğinde bir hemşire bebeği alıp ameliyathaneye götürdü. 40 dakika sonra operasyon tamamlandı ve uyumuş halde olan bebeği bize verdiler. Doktorun bakım sürecini anlatması ve tavsiyelerini dinledikten sonra hastaneden ayrıldık.

Eve gelirken uyanmayan 3 günlük bebeğimiz akşam vakitlerine kadar devam eden aralıksız uykusu ve meme almayışı öncelikle eşimi endişelendirdi. Biraz daha sabrederek devam eden bekleyişimizde benim kararlı tavrımın yerini endişeye bırakmasıyla doktoru aradık. Normalde en fazla 2 saatte bir emmesi gereken bebeğimiz aralıksız 8 saattir uyku halinde idi ve meme almıyordu.

Ameliyathaneye girerken mama yedirilen (tok olması önemliymiş), ameliyat sırasında anestezi alan bizim bebeğin bu kadar uyumasının gayet normal olduğunu doktordan öğrenince yüreğimize su serpildi diyebilirim.

Dikişsiz yapılan yeni doğan sünnetinde, hasarlı noktanın sarılmasında bant gibi bir araç kullanıyorlar. Bu bant zamanla ortamın nemli oluşundan düşüyormuş. 18 saat aralıksız uyuyan bebeğimizin bandı sabahki bez kontrolünde düştü. Erken düşmesinde herhangi bir sorun olmuyormuş. Bundan sonraki süreçte verilen merhemin sürülmesiyle devam ettik ve 7.gün sonunda doktordaki kontrolümüzle sünnetimizi tamamladık.

Bana kalırsa daha yolun başında, haberi olmadan, acı çekmeden, hastaneden çıkmadan, kısa süre içerisinde iyileşme ihtimalinin yüksek olması nedeniyle yeni doğan sünneti bulunmaz nimet.

Sünnet düğünü yapmamamız nedeniyle sitemde bulunanlara eşim gibi "ilerde istersek onu da yaparız" diyorum.
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments