6 Aralık 2013 Cuma

Emzik sen ne büyük nimetsin!!!


Nuk emzik
Doktorlar tavsiye etmez, bıraktırması zor der büyükler engel olur, mikropmuş hastalıkmış herşey emzikten geçermiş vs. vs. Herşeye rağmen bebeğimize emzik verdik ve biz rahat ettik. Emzik seçerken nelere dikkat etmek gerekir ve emzikle gelen kolaylıklar konusunda paylaşımlarımız şu şekilde:


Bebeklere çok yakışıyor

Bebekler o ağızlarında emzikle şaşkın şaşkın bakarlar ya bir taraftan da emerek bayılırım o duruma. Yeğenlerim emsin diye çok uğraşmıştık ama hiç almadılar alıp pıt diye fırlatıyorlardı. Ben bebeğim doğmadan 2 tane emzik edinmiştim. Eşim de sevdiğinden kimseyi dinlemeyip emzik kullanma kararı aldık. Hastanede de yanımız da emziğimiz vardı ama eşimin ısrarı üzerine hiç vermedik. Halbuki verseydik o da biz de rahat edecektik. Eve geldiğimiz gün artık dayanamadım ve emziği ağzına verdim. Ondan sonra beni bıraktı çok şükür yoksa 7/24 annesine ağzıyla bağlanmış bir çocukla yaşayacaktım. Gerçi 2. ayında tam büyüme zamanı bir yapışmıştı ki bana sormayın. Emzirmekten vazgeçip mama falan bile vermeyi düşünmüştüm. Allah'tan ilk 6 ay su bile vermeme konusunda çok kararlıydım. 

Bebeğimiz emziği sevdi hem o hem ben rahat ettim. En azından uyurken ağzında olması emme içgüdüsünü bastırmasında iyi oldu. Sokakta, araba içerisinde emziği ağzında olduğu için güzel güzel uyurdu. Kısaca emzik benim/bizim açımızdan çok kıymetli bir nimetti. 

emzikli bebişEmzik hasta yapar, hep hijyen falan dedi herkes. Ben emziklerimi ilk aldığımda önce sabunla yıkayıp sonra kaynar suda bekletiyorum. Kullanım sırasında ise ilk başlarda her düştüğünde yıkayıp ağzına veriyorduk. Daha sonra bu çok sıklaşınca yakasına bağladık, yine de bir yerlere değiyor, bağ kullanmayınca düşüyordu. Yavaş yavaş yıkamalarımız azaldı. Sonunda düşünce direk üzerinde kıl var mı bakıp ağzına vermeye başladık. En mantıklısı da bu çünkü bebek mikroplarla da tanışmalı ki bağışıklık sistemi güçlensin.  Zaten emziğin kıyafetlere uyumu da beni çok etkilemiştir. Bebeğe gerçekten sevimlilik katıyor.

Bunu aşı yaptırmaya benzetebiliriz. Bir noktadan sonra zaten o kadar duyarsızlaşıyorsunuz ki dışarıda bile yere düşünce şöyle bir sudan geçirip ağzına veriyorsunuz. Dışarıda bu durumda kalmamak için genellikle çift bazen da üç emzikle çıkıyoruz. Ne olur ne olmaz yani. Zaten emzik o kadar sık kaybolan kirlenen bir şey ki onunla bu konuda uğraşmamak için ne kadar çok emzik o kadar iyi.

Bir ay önce bebeğimiz emzik emmeyi bıraktı, yani 7,5 aylıkken emziği kendiliğinden durduk yere bıraktı. Bu zor bir durum oldu çünkü gece daha çok uyanır oldu, emzik yerine memede kalmayı tercih etmeye başladı ve bu durum bizi bayağı bir zorladı. O an emziğin kıymetini anlıyorsunuz işte. Emzik gerçekten daha küçükken bebeği oyalarken şimdilerde bebeğin uykusunda bayağı yardımcı oluyordu. Ben de şimdilerde uykuya geçerken fark ettirmeden emziği ağzına zorla veriyorum, bu şekilde olayı birazcık aştık. Çok uykulu olduğunda kendi de emziği rahatlıkla alabiliyor. Neden böyle yaptığını hala anlamış değilim. Ben de emzik kullanmışım ve 5-6 yaşlarında emziğimi bıraktırdıklarını ama benim alıp masanın altında gizlice emdiğimi falan çok net hatırlıyorum :) Bebeğim elbette o kadar emmesin, iki yaş emzik için sınır ama benim bebeğimin daha dişi bile yok ki bir süre daha emzik kullanmaya devam etsin ne olur!!!

Chicco silikon emzik
Silikonlu emzik ve askısı
Emzikle ilgili başka anlatacak birşey yok. Sadece ek olarak bebeğim farklı marka emzikler arasında tercih yapabiliyor. Chicco aldığım emzik tamamı silikon ve tek parça olan bir emzikti. O emziği ağır olduğu için pek sevmedi. Bambino emzikle başlamıştık ama Nuk marka emziği kullandıktan sonra Nuk'tan başkasını emmez oldu. Zaten Nuk ve Chicco emziklerdeki meme ucuna benzeme olayı çok daha fazla. Yani emzik kullanmak istiyorsanız ve bebeğiniz emzik tutmuyor ise mecburen diğer markalara da bakmanız gerekebilir. Ben Bambinoyu da Nuku da tavsiye ediyorum. Bambinoda ki en büyük sıkındı emzik ile birleşme kısmı arasında yıkamayla çıkmayan tüylerin birikmesidir. Bu tüyleri de tırnak ile çekerek çıkarabiliyorsunuz. 

Evet bu nimetten siz de yararlanın bence...

Ben de emziği severmişim

Küçüklüğümde emziği çok severmişim. Ağzımdan eksik olmazmış. O dönemleri pek hatırlayamıyorum ama emziğin, memeyi seven bebekleri durdurabilmek için büyük nimet olduğunu yeğenlerimden biliyorum.

Bebeğimiz için emzik serüvenine sürekli bahsettiğimiz fuar gününde  dalga geçermiş gibi birbirimizle şakalaşarak başladık. O zaman hanımın ne kadar ciddi olduğunu anlamadan elimizde emzik ve bilimum bebek eşyalarıyla fuardan ayrılmıştık.

Doğum sonrası, hanımın ameliyathaneden çıkıp odaya gelmesi, hemşirenin bebeği emzirme için getirmesiyle emzik serüvenimiz başlamış oldu. Bebeğimiz o andan bugüne kadar sürekli emme isteğiyle yanıp tutuşan bir bebek. Hastaneden çıkıp eve ilk geldiğimizde emzirme süresince yaşadığımız (daha doğrusu hanımın yaşadığı) sıkıntılı anların ardından emziği denemeye karar verdik. Eşimin acı eşiği çok düşük olduğu için emzirme süreci başlarda çok sıkıntılı geçti. Sonra gece uyanmaları ve emzirmeleri arttı. Doktorların tavsiyesi olan iki saatte bir emzirme olayını bebeğimiz 20 dakikada bire indirince hanım iflas etti.

Tam bu durumda hamileyken fuardan aldığımız emzik imdadımıza yetişti. O anda biraz karşı olsam da pek ses çıkaramadan emziği bebeğin ağzına verdik. Daha gözlerini açamayan o küçük yaratığın nasıl bir emme iç güdüsü varsa, emziği hemen kabul etti. Dünya'daki üçüncü gününde bebeğimizi kandırmış olduk. Aslına bakarsanız iyi de oldu. Eşim birçok sıkıntıdan kurtuldu, bebeğin uykuya geçmesi kolaylaştı, canı sıkıldığında meme isteyen bebeğimizin yeni bir oyuncağı oldu.

Emziğe yapay olduğu için şüpheyle bakıyordum. Öyle pislenir, mikrop kapar, hastalık bulaşır gibi endişelerim pek olmadı. Zaten bir şekilde bebeklerin, özellikle anne sütünü ana besin olarak kullandıkları dönemde mikroplarla mücadele etmesini isterim. Sonuçta en korunaklı bu dönemde bağışıklık sistemleri de gelişir.

0-6 ay emzik
Sonrasında 0-6 ay için aldığımız emzik küçük gelmeye başlayınca, bir büyük versiyonuna geçmek istedik. Bu süreçte dişlerini kaşımaya bağlayan oğlumuz emziği diş kaşıyıcısı olarak kullanmaya başladı. Kısa bir süre sonra da emzik işini bıraktı. Bizim için henüz çok erken olan bu bırakma sürecinde, annemiz yeniden sıkıntılar çekmeye başladı. Uzun uğraşlar verdiğimiz halde emzik eski değerli günlerine dönemedi.

Şu sıralar oğlumuz 9 aylık oldu. Son 1-2 haftadır özellikle uykuya geçme fasıllarında emziğe geri dönüş için uğraşlarımız meyvesini vermeye başladı. En azından sessiz huzurlu bir geçiş olduğu içinde emzikten yine memnunuz diyebilirim.


 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments