14 Aralık 2015 Pazartesi

İBS Anne, bebek ve çocuk fuarı - 2015

2015 İBS Fuar Gözlemlerimiz

Bu yazımızı yine beraber yazdık. Hatta ailecek :) İlk İBS fuarına katıldığımızda fuar gerçekten mükemmeldi. (Belki de ilk olduğu için bize öyle gelmiştir.) Anne ve bebek için çeşitli markalarda hemen hemen her ürünü bulabiliyorduk. Fuara özel fiyatlar gayet uygundu. Bebek arabamızı, bebeğimizin ilk emziklerini, çeşitli bebek dergilerini, farklı ürün numunelerini fuardan almıştık.

O zaman hamilelik döneminde olduğumdan neyin ne kadar lazım olduğu, ne kadar bir fiyatı olduğu ve hangi markanın daha kaliteli olduğu hakkında da bir bilgimiz yoktu. Sonrasında kısa bir süre bile olsa lazım olacak bebek masajını keşke Ayşe Öner'den o zaman iyice dinleyip öğrenseymişiz. Fuar yeri uzak olmasına rağmen park sorunu olmaması bizi mutlu etmişti. Neden bunu yazdığımızı daha sonra anlatacağız.

İkinci katılımımızda arkadaşlarımızı da ikna ettik ve onlar da ikiz kızlarını alıp bize eşlik ettiler. Bizim açımızdan çok başarılı bir fuar değildi. Dolayısıyla arkadaşlarımıza da mahcup olduk . Ama o fuarda tavsiye evi, tutumluanne, ailemiztv, vitringez gibi sosyal oluşumlarla tanıştık. Fuarın en güzel hatırası bir anne-oğul fotoğrafı oldu. Yer İstanbul Kongre Merkeziydi ve bize yakın olması ve park sorunu olmaması iyiydi. Fakat kalabalık ve basık tavan, dar stant araları, fuarda bebek arabası sayısının da fazla olmasından dolayı hiç de başarılı değildi. Promosyonlar vardı ama insanlara zorla veriyorlardı. Bize göre promosyon, hediye türü şeyler talep edilmeden verilmeli. Ama hürriyet gazetesinin verdiği iki adet çocuk ansiklopedisi o sıralar 9 aylık olan oğlumuz için iyi bir hediye gibi görünmese de şu an oğlumuzun kitaplığındaki en ilgi çekici kitaplardan oldu. ailemiztv'ye eşim ve oğlum röportaj verdiler.

Bu yıl ise 2015 İBS fuarına kızımızı da alarak katıldık. Birinci fuarda iki, ikinci fuarda üç ve üçüncü fuarda dört kişi olduk. Tabi buna bir dur demek lazım, bundan sonra fuara katılmayacağız... :)

Şaka bir yana bu yıl fuar yine İstanbul Kongre Merkezindeydi. Eve yakın derken trafikle beraber 35 dk yolculuk yaptık ve yaklaşık 20-25 dk kadar otoparka girebilmek için bekledik. Bizce büyük bir sorun ki bekleyen konvoyda kısa yoldan otoparka alınanlar için kornaya uzun süre basanlar oldu.

Yine çok kalabalıktı, bir bölümdeki basık tavan, stantlar arası mesafe darlığı, yemek için çokça seçenek olmayışı, fazla bebek arabası, fuarda neyin hangi stantta olduğunu gösteren bir broşürün olmayışı olumsuz sayılabilecek durumlardı. En önemlisi firma sayısı yine beklediğimden azdı. Bir anne çocuk fuarında ailelerin dinlenebileceği, ara ara bazı yerlerde koltuklar falan konulmalıydı, bu 2013 İBS de bir iki yerde vardı. Biz de bir sonraki fuarda yetkililerden aşağıdaki maddelere kulak vermelerini isterdik.

  • Otopark ücreti alınmamalı, alınacaksa da saatten bağımsız sabit, makul bir seviyede kalmalı,
  • Stant araları yüksek yoğunluklu bebek arabası trafiğine uygun şekilde tasarlanmalı
  • Bazı stantların yerine de kapalı odalar şeklinde bebek odaları konulabilirdi ki bebeklerin ne zaman acıkacağı ve alt değişiminin olacağı hesap edilemiyor
  • Hangi markanın nerede olduğunu gösteren, broşür, mobil uygulama ya da yön gösteren levha
  • Fuar adını da bizce "anne bebek çocuk fuarı" değil de "aile fuarı" yapmak en mantıklısı. Babaları dışlamamak lazım yani.
  • Özellikle hamileler ve çocuklar için aralıklı olarak su sebili konulması da kesinlikle gerekli
  • Bilet satılacaksa önceden alınabilecek internet gibi bir ortamda fuardan önce satışa çıkarılabilir.

Bu fuarın iyi yönleri de yok değil. Çocuklar için çok sayıda etkinlikler düzenlenmişti ve bu ağırlıkla etkinlik önceki fuarlarda yoktu. Bu sayede oğlumuz enerjisini sıfırlayabildi. Biz de böyle alanlar hep olsa da hafta sonu götürsek onun enerjisi sıfırlansa ve arkadaşlık yapabileceği bir ortam oluşmuş olsa diye düşünmeden edemedik.

Biz bu sefer instagramda bir çekilişe katılıp "bebekavizesi" standından bilet kazandık. 20-25 lira tutarındaki bilet fiyatı da bizce fazla ama aile girişi olduğu için makul de kabul edilebilir. Fuar içerisinde bazı noktalarda ufak tefek ikramlar oluyor ama zaten satış ve tanıtım yapılan bir yere biletle girmek bizim mantığımıza aykırı kalıyor. 

Gelelim fuarın enlerine. Fuardaki bize göre en ilginç oyuncak zaten çok eğlenceli olan ahşap "Tegu" marka bu bloklar aslına bakarsanız aşırı pahalı idi. Çok beğenmemize rağmen para vermekten kaçındık. Bir kaç kutu olmadan da eğlenceli bir etkinlik yapamayacağını oyuncakların kutuları 55 ila 350 lira arasında değişiyor. Yurt dışı fiyatları Tegu'nun kendi sitesinde bu kadar pahalı değil elbette ama kargo ülkemizdeki vergileri düşününce pahalıya da gelebilir. Pahalı oyuncaklara para verilmesin ki hepsi ucuzlasın derim.


Çocuğunuzun odasına bir oyun matı olmak isterseniz "unigo"  elbetteki çok janjanlı ama bir o kadar da pahalı. Fuara yakışırcasına %30 indirimiyle birlikte 500 liralık matlar 350 liraydı. Buna rağmen ben en çok "Polymat" markalı matları beğendim. 1 m2 si tek parça ve 4 parçadan oluşabiliyor ve 30 lira. Ayrıca birbirine eklenen  matlar dışında içerisinden desenleri çıkartılabilen yap boz usülü matları da içeriyordu. Çocuklar bunlarla oynamayı seviyor.

Bir de aklında kinetik kum kaldı. 59 liraya hem de 1 kg kumla beraber kum havuzu aparatlarını almışken fuarda sadece aynı marka kum 100 lira olunca şaşırmamak elde değil. Fuar daha uygun fiyatlı olmalıydı.

En eğlenceli oyun alanı elbetteki legolardı. Lego havuzlarında bacak çırpmak da ayrı bir zevk olsa gerek. Okyanus kolejinin palyaçoları ve pamuk prensesi ile dans etmek de hele gangnam style çalarken oğlumuzu mest etti diyebiliriz. 

Bu seneki İBS de oğlumuz bir de kaza geçirdi :) Korkmayın sadece bir çocuk kazası. Bir çocuk tarafından elinin üzerinden ısırıldı. Ama ne çocuk ne de annesi acıdan çırpınan oğluma yardım etmedi, görmedim. Buradan şöyle de bir tavsiyede bulunmak istiyoruz (özellikle annemiz): Bizim de çocuğumuz var ve o da çocuklara sevgi ile bile yaklaşmış olsa da zarar verebilme durumu olabiliyor. Böyle bir durumda alıp çocuğumuzu kaçmak yerine zarar gören çocuğu teselli ve kendi çocuğumuza bunun yanlış olduğunu özür dilemesi gerektiğini öğretmek bizim için bir mecburiyettir.  Aksi taktirde büyüyünce bu davranışının insanlara zarar veren ve sorumluluğunu almadan kaçması gibi bir getirisi olacaktır. Bunu çocuk psikolojisini inceleyen kitaplardan okuyabilirsiniz. 

İBS'den ne aldık? Bu sene alacak pek birşey bulamadık. Sadece herkesin elinde UNI paketlerini görünce ne oluyor diye baktık ve gerçekten büyük indirimler ve hediyelerle biz de paket paket ıslak mendillerden aldık.

İBS güzeldi ama gitmeye değer mi? Bu sorunun cevabı yeni aileler için kesinlikle, hamileler için kesinlikle, çocuğunuzun eğlenmesi için de kesinlikle. Biz bir daha gider miyiz? seneye göreceğiz. 

Bizi doyuran "makarneks"'e, limonlu su sağlayan Liv Hospital'a, yoğurdu için "tazedirekt"e, şeker hediyesi için "bebeto"ya ve biletler için "bebekavizesi"ne teşekkürler... 
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments