23 Nisan 2014 Çarşamba

Bebeğimize oto koltuğu alıyoruz

Zaman akıp geçiyor. Bebeğimiz ve onun için kullandığımız ürünler de büyümeye devam ediyor. Doğumundan önce aldığımız bebek arabasının ana kucağı sayesinde bugüne kadar arabada bebekle sıkıntı yaşamıyorduk. Bebeğimiz boy ve kilo olarak ana kucağının sınırlarının dışına taşmasıyla birlikte gündemimize bebek için oto koltuğu yerleşti.

Şoför Anne

Otomobil kullanmayı seven bir anne olarak bebeğimi alıp bir yerlere giderken aklımın onun güvenliğinde olmaması gerekiyordu. Ben de her anne ve baba gibi yine hem yakın çevrem hem de internet üzerinden yaptığım bebek araba koltuğu araştırmalarında seçimim için kriterler belirlemem gerekti.
concorde oto koltuğunda bebek
  • Arabaya bağlanma şekli
  • Güvenlik testlerinden geçip geçmediği
  • Bebeğin ne kadar süre kullanabileceği
  • Fiyatı
  • Servis imkanı
  • Yatış pozisyonları ve yatırma kolaylığı
  • Bağlanma şekli ve kolaylığı
  • Otomobilde kapladığı alan
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bence kolaylıkla alınmayacak bebek malzemeleri arasındaki en önem gösterilecek şey otomobil koltuğu diyebilirim. Çünkü bebeğinizin yaşıyor olması sanırım çok önemli :) Bebeğin rahat olması da bir o kadar önemli.

Bu koltuklar güvenlik ve konfor arttıkça fiyatı da artan cinsten malzemeler.Bu nedenle hem uygun, hem güvenilir hem de rahat olmasını önemsemeden almak zor oluyor. Kimi zaman internette, arkadaş ortamında hatta gidip mağazalarda inceleyerek çok araştırma yaptım. Kesin kararını mi ise internet araştırmalarında verdim. Sonuçta bir malzemeyi onu kullanan insanlar dışında sadece reklam amaçlı övüyorlar. En da bir blogda yazılanlar dikkatimi çekti ve işte budur dedim.

Gerekli olan tüm testlerden geçmişti. Euro NCAP testleri otomobiller kadar oto koltukları için de yapılıyor. Su an piyasadaki en güvenlikli koltuk için Volvo için üretilen Besafe marka ürünleri öne çıkarıyorlar. En son çıkarılan ve en güvenli olan araç koltuğu maalesef çocuğun ters oturduğu koltuklar. Bu koltuk benim kafama yatmadı çünkü bebeğim yolu ve beni görmek isteyecektir.  Ben onu araç ayna sistemleri ile elbette görebilirim ama müdahale etmem elbette imkansız bir hal alırdı.  Bu nedenle alacağım koltuğun öne bakması gerektiğine karar verdim. Bebeğin terlemeyeceği kumaş kullanılmış olmalıydı ve güneş ışınlarını çekmemesi için ise açık renkli olmalıydı. Ayrıca arabamızın da rengine uyum sağlaması çok önemliydi :P

Isofix bağlama sistemine sahip bir arabamız olduğundan bu özelliği de göz önünde bulundurdum.  Burada şunu da ekleyeyim ki seçtiğimiz koltuk iki şekilde de yani hem kemerle hem de Isofix bağlantıyla araca sabitlenebiliyor.  Ben sadece kemerle bağlanan cinsleri tavsiye etmiyorum.  Sonuçta en ufak frende kemerle hareket ediyorlar. Bir de araç kemerini her seferinde bağlamanız gereken cinsleri var ki bu da bir arkadaşımın en büyük tavsiyesiydi.  Yorucu ve zaman kaybettirici olmasından bahsediyordu.  Ayrıca gün gelir satmak istersek alici kitlesi de iki çeşit bağlama olduğundan geniş olabilir.

Kısaca seçimim Concorde markasından yana oldu. Gelelim 7 aylık kullanım sonucu gözlemlerime.

Öncelikle pozitif yönleri:
bebek oto koltuğu
  • Bebeğim rahat ve güvende.
  • Yukarıda konumlandığı için yan ve ön camdan dışarıyı seyredebiliyor.Sıkılmıyor ve kucak istemiyor.
  • Rahatça uyuyor.
  • Terlediğini görmedim.
  • Ayak uzatma aparatı ile bacakları rahat görünüyor.
  • Bağlanma yöntemi kolay.

Negatif yanlarına gelince:
  1. Bizim sahip olduğumuz araç için fazla geniş bu Isofix den de kaynaklanabilir. Arka koltuğa iki iri yapılı insan binerse hiç rahat olmuyor.
  2. Yatırma mandalı ayak uzatma aparatının altında olduğundan çok kolay tutulmuyor.
Fiyat olayına gelirsek ucuz bir ürün değil hatta az önce fiyat bilgisine baktım da 1200 lira civarında. Ben şu an düşünüyorum da almam diyebilirim.  Ama ben 7 ay önce gecenin bir yarısı Facebookta beğen otomobil koltuğunda % 30 indirim kuponu kazan reklamına tıkladım ve 725 lira civarı bir fiyata aldım ve kargo ücreti de vermeden eve kadar getirttirdim. Dolayısıyla fiyatı artan bir ürünün de sahibi olmuş olduk.

Ben genel manada memnunum ama bir de babamıza sormak lazım...

Şoför koltuğu bu kadar güvenli mi?

Bebeğimiz için oto koltuğu almaya sıra geldiğinde tedirgin olmadığımı söyleyemem. Bir baba olarak annemizin araştırma tecrübesi, piyasadaki çeşit fazlalığı 200-300 liradan bir kaç bin liraya çıkabilecek fiyatlandırma seçenekleri, herkesin kendisine göre verdiği tavsiyeleri düşününce bu karmaşık denklemin çözülmesine pek imkan vermiyordum.

Öncelikle tipi bir baba gibi :) fiyatı ön planda tutarak olaya çok müdahil olmadım. Sağolsun annemiz sabah akşam demeden araştırmalarına devam ediyordu. Araştırmaları mağaza boyutuna kaydırdığımızda bu gerçekle yüzleşmek zorunda kaldım. Açıkçası satıcıların ucuz üründen pahalı ürüne doğru anlattıkları ekstra özellikler ile şoför koltuğuna olan güvenim azaldı. Acaba bizim arabanın koltukları bu kadar güvenli miydi?

Arabamızda Isofix bağlantısı olduğundan hanım bebek koltuğu için ilk şartı koymuştu. Diğer şartlar için de ilk mağaza tecrübelerinden sonra ufak bir kamuoyu araştırması yaptım ve bebek oto koltuğu almak için kriterleri belirledim.
  • Güvenli olmalı ama abartmaya da gerek yok.
  • Ter yapmamalı kılıfları çıkartılabilir yıkanabilir cinsten olmalı
  • Uyuma pozisyonu olmalı 
  • Ağır olmamalı çıkart-tak eziyete dönüşmemeli
  • Bagaja koyduğunda fazla yer kaplamamalı
  • Fiyat performans ve kullanım yılı uzun olmalı
Isofix bağlantıyı seçen hanımdan sonra fiyatımız 700 liranın altına inemeyecek şekilde sabitlendi. Buna ek olarak güvenlik unsurlarını acayip şekilde artırmaya başlayınca fiyatının önüne geçemeyeceğim endişesi sardı beni :) Mağaza bu fikirlerle incelediğimiz ilk ürünlerde güvenlik önemleri o kadar artırılmış ki neredeyse bebeği bir kutuya koyup kutuyu arabanın şasisine bağlayıp öyle gezdireceğiz noktasına geldi. Tabi bu benim ve eşimin hoşuna gitmedi.

Bizim oğlan arabada etrafa bakmayı seviyor ve bu onu belli bir müddet sakin tutuyordu. Ayrıca ana kucağından tecrübeyle mama yedirirken dökülen veya tükürülen yemek artıkları için koltuk kumaşının yıkanması şarttı. Bazı ürünlerde silinebilir kumaş kullanarak bu şartı sağlayamıyorlardı.


concorde oto koltuğu
bebekler için arabada koltuk
izofixli oto koltuğu

Çok şükür daha fazla derine dalmama imkan tanımadan bir gece operasyonuyla annemiz koltuğumuzu aldı. Fiyat olarak o kalitedeki bir ürün için kabul edilebilir bir seviyede kaldığımızı düşünüyorum. Ürün olarak ise pahalı ürünü oldukça ucuza aldığımızı düşünüyorum. Koltuk geldikten sonra büyüklüğü, ağırlığı ve hantallığı ile beni pek memnun ettiğini söyleyemem. Kısaca görüşlerimi şöyle sıralayabilirim;
  • Öncelikle ağır bir oto koltuğu oldu. Öyle takıp çıkartırım, bagaja koyar yer açarım diyebileceğim bir koltuk değil. Bir kere takılacak artık çocuk büyüyene kadar orada durması gerekecek cinsten. Bir de ayaklığının olması bizim gibi B sınıfı araç sahiplerinin bagajına sığmasını iyice zorlaştırıyor.
  • Isofix bağlantısını yapmak öyle kolay değil. Bağlantıyı yapıyorsun sonra koltuğu arabanın koltuğuna yapıştırana kadar sıkıyorsun. Koltuk tam yerine oturduğunda çok sağlam oluyor ( kemerli koltuklar kemerin gevşeme mesafesinde sürekli oynuyor) ama arabanın arka tarafında 2 kişi + koltuk hiç rahat olmuyor. İri bir kişi gibi yer kaplıyor.
  • Bazı aşırı güvenlikli koltukların aksine bebeğin görüş açısını engelleyen yüz koruma kısmı çok büyük değil ve koltuğun yüksek olması nedeniyle bebek etrafı rahatlıkla görüyor. Ayaklığının olması rahat oturmasını sağlıyor yatması da cabası.
  • Koltuk yüksek konumlandığı için bebeği oturmak sıkıntılı oluyor. Hele kapıdan içeri girmeden bebeği oturtmaya çalışırsanız darlık gelebiliyor.
  • Henüz temizlemek için fırsat bulamasak da kılıfının çıkıyor olması içimizi rahatlatıyor. Özellikle mola vermeden gittiğimiz yollarda yedirirken sağa sola bulaştırma ihtimali var. (Henüz sadece bisküvi kırıntısıyla doldu :))
  • Koltuğun geniş kilo aralığında olmaması (9-18) ilerisi için beni pek memnun etmedi :) Şu an 12 kilo olan oğlumuz için 9-36 kilo aralığında bir koltuk daha uzun vadeli kullanıma sahip olacak gibiydi.
  • Rengi güzel, yatış ve başlık pozisyonunun ayarlanabilir olması da güzel.
Genel olarak bebek ürünlerinin hemen hepsinde olduğu gibi bebek araç koltuğunda da piyasada çok fazla seçenek mevcut. Bütçenize, bebeğinizin yapısına, arabanızın durumuna göre seçimi yapmak yine size düşüyor.



 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments