8 Kasım 2013 Cuma

Bebekte uyku problemleri ve gaz sorunu

Artık bir bebeğimiz var ve evde tek başımıza kaldık. Anneler, babalar bir bir memleketlerine gittiler. Bundan sonraki süreçte çekirdek aile olarak bebekli günlere devam edeceğiz. Birbirimize alışma zamanında ilk tecrübelere (ilkler) ek olarak bir de uyku problemlerini ekleyebiliriz.

Anne

Bebeğimiz ilk 10 gün kuzu gibiydi. Gece bile saatinde kaldırıp emziriyor, yerine koyuyorduk. Gündüz de çok farklı değildi. Sonrasında gaz sancısı olsa gerek uyuyamadığı, kucak istediği 10-15 günlük bir süreç bizi bekliyordu. Bu süreçte eşim zaten işten gelip direkt benimle ve bebekle ilgilendiği için ona kıyamadım ve gece uyumasını istedim. Zaten çok yorulduğum durumlarda onu kaldıracaktım. Aslına bakarsanız belki bir belki de iki kez kaldırmışımdır onu. Kıyamıyorum ne yapayım.

Evde sallanan bir koltuğumuz vardı. Bu koltuk bir nimetti ve bebekle birlikte daha değer kazandı. Gazı olduğu için dik durmayı seven bebeğimiz omuza yatarak uyumayı çok seviyordu. Gerçi o şekilde sadece babasıyla uyurdu :) Bende kucak pozisyonunda ama daha dik bir şekilde uyumayı tercih ederdi. Bu şekilde sallana sallana uyuduğu çok oldu. Birçok kez de beraber uzanıyorduk, onu kollarımla öyle bir sarıyordum ki ancak öyle uykuya dalıyordu. Sırtını sıvazlaya sıvazlaya uykuya dalıyordu. Bu süreç bazan 2 bazan da gece 3'ü bulabliyordu. Allah'tan kısa bir süreydi. Daha sonraki süreçte en geç saat 1 gibi uykuya dalmış oluyordu ama benimle uyuyordu. Daha sonra dalınca emzirip yerine yatırıyordum.

Bu sürecin erken bitmesinde arkadaşımın tavsiyesi ile aldığım bitkisel gaz giderici şurup çok işe yaradı. Arkadaşıma da bu şurubu yapan İngilizlere de çok dua etmişimdir. Şu an 10 aylık bu şuruptan bugün bile verdim.

IKEA beşiği ve sinekliği

Gündüzleri ise bebeğimiz ne ses ne ışık farketmeksizin rahat bir şekilde uyuyordu. Bu konuda okuduklarımdan ve aldığım tavsiyelerden dolayı bebeği ışıkta uyuttum ki gece uykusunun farkını bilsin. Ayrıca sesten rahatsız olmaması onun kendi özelliğiydi. Ben bu konuda birşey yapamazdım. Gerçi annemin ısrarları üzerine bebeğin gözlerini kapatmak işe de yaramıyor değildi. Ta ki eliyle gözünden o bezi alana kadar. :)

İlk 40 gün herkesin tavsiyesine uyarak bebeğimle uyudum, bebeğimle uyandım. Böylece hem ben dinlenmiş toparlanmış oldum hem de onun güzel bir uyku düzeni oldu. Bu uyku düzenini kazanmasında hamilelik dönemindeki uyku düzenimin de faydası olduğundan eminim. Çünkü şu an bebeğim 10 aylık ve o zamanlardaki uyku düzenime uygun davranıyor.

Biz bebeğimizi sallanan koltuk hariç hiç sallamadık. Bebeğime bakarken hep şu okuduğum cümleler aklıma gelir: "O hiçbirşey bilmiyor. Ona herşeyi biz öğreteceğiz." Evet onu sallamazsak o sallanmayı nereden öğrenecek öyle değil mi?

Bir de unutmadan emzikten bahsetmek istiyorum. Bebekler doğuştan gelen bir içgüdü ile tek bildikleri şeyi yapıyorlar emmek. Emmek için önceleri birşey bulamıyorlar ellerini devamlı olarak ağızlarına götürmeye çalışıyorlar. Gerek açlıktan gerekse emme içgüdüsünden kaynaklı olarak uyku problemi yaşayabilirler. Biz bunu yaşadık ve 3. gün ağzına emziği verdiğimde ben de rahat ettim o da. Sonuçta aç olmadan sadece emmek için beni kullanmaya başlamıştı. Bunun yorucu olması ayrı boşuna beni emmesinin yarattığı gaz sorunu ayrı problemdi. Emzik ile bu problemler basitçe çözüldü.

Bizim bir silahımız da bebeğimiz fön makinasını  sesinde huzur buluyor olmasıydı. Bu seste yattığı yerde kendi kendine uyuduğu bile olmuştur. Unutmayın ki o geldiği dünyada yani karnınızın içerisinde ritmik sesleri ve su akış gürültüleri ile kendini evinde hissedecektir. İlk 40 gün onunda dünyada olmaya alışması için bir süreç. Bir de ninniler bebekleri gerçekten sakinleştiriyor. Ona o kadar çok ninni uydurdum ki :) Aslında benim sessiz sessiz konuşmam ona huzur veriyor bence.

Kısaca her bebek farklı bebeklerin uykusuzluk nedenleri de farklı. Tavsiyem emzik kullanın, gaz ilacı vermekten çekinmeyin diğer türlü bebeğiniz boşuna eziyet çekiyor olacak ve ayrıca siz de boşuna yorulacaksınız. Sallamak seçenekleriniz arasında olmasın bile pişpişleyin yeter. Önce kendinizi düşünün, yorulmayın ki bu 7/24 mesaide ona en iyi desteği sağlayın. İyi uykular bebeğim...


Gaz sorunsalı

Bebeğin ilk zamanları dünyaya alışma zamanlarıymış. İlk günlerde anne karnında prova ettiği hareketleri Dünya'ya geldikten sonra pratiğe dökermiş. Nefes alma ve emme haraketlerinden sonra yorulan küçük canlı tüm günü uyuyarak geçirmeye başladı.

Bebeğimiz ilk günlerde neredeyse tüm vaktini uyuyarak geçiriyordu. Karnı acıktığında ses çıkarması hatta çoğu zaman ses çıkarmadan periyodik olarak emzirme dışında yaptığı pek bir iş yoktu. Ha bir de arada sırada yaptığı yosun şeklinde dışkılama işi vardı.

Sürekli emme isteğiyle yanıp tutuşan bebeğimize annemiz yeterli gelemeyince yalancı memeyi ilk günden alıştırdık. Bundan sonraki uykularda yalancı meme sürekli olarak bebeğimize eşlik etti. Böylece uykunun bir miktar daha kesintisiz olmasını sağladık.

Sağlıklı bir bebek için uyku sürecinin kesintiye uğraması emme isteği ve sonrasında oluşan gazdan meydana geliyor. Gecenin bir vakti, bizim bebek için her vakti emme isteğinin gelmesiyle, uykuda zorluk çeken (zaten uyumayan) annenin emzirmesiyle olay başlıyor. Eğer emme güzel ise, anne o gün gaz yapmayan şeyler yememişse, bebek de hazım sürecine hazırsa sırta çarpan bir iki yumuşak vuruş ile çıkan gazdan sonra bebeğinizi aldığınız beşiğe tekrar bırakıyorsunuz. Yukarıdaki seçeneklerin birisi aksadığı takdirde ki başlarda bebeğin düzgün emmemesi aksar gaz çıkarma süreci başlıyor.

Bu süreç bebekten bebeğe değişiyor. Ben bilgisayar mühendisiyim yazılım ile uğraşıyorum. Doğumdan önce katıldığımız bir seminerde çocuk doktorlarından birisi bilgisayar mühendisi bir babanın çocuğu programlama hevesinden bahsetti. Adam bunun için ciddi çaba sarf etmiş. Gazıyla, yemeğiyle, uyku düzeniyle çocuğu programlama çalışmış ve 9.ayda pes etmiş. Doktora göre çocuğu  programlayamazsınız. Çocuk bizi programlar :)

Gaz çıkarma seansında kucağa alıp pışpışlama, yüzü koyun, dik, çapraz tutuş (asker gibi) hepsini deniyorsunuz. Bir şekilde yanıt aldığınız zaman sevincinin katlanıyor sinirlerinize su serpiliyor. Tutuşu bazı ebeveynler gibi korkmadan sürekli değiştirip uygun pozisyonu bulmanızı öneririm. Bir de bu süreçte en büyük yardımcımız olan Neo Baby gaz şurubunu anlatmak isterim.

Başlangıçta doktorun size tavsiyesi olan ilacı ki bu ilaç bugünler ağırlıkla  BioGaia oluyor, bitiriyorsunuz. Benim gibi yeni doğmuş çocuğa ilaç vermek istemeyen babalar için doğal hazırlanmış, içinde zencefil bilimum otları içeren Neo Baby Gripe Water isimli şurup faydalı olabiliyor.

NeoBaby şurup, BioGaia şurup

Bizim bebek gibi bu şurup ile başarılı sonuçlara ulaşabilirseniz uykusuz gecelere veda edebilirsiniz. Gazı olduğunda çıkartma denemeleri fayda vermeyip bebeğin huzuru iyice kaçmadan vereceğiniz 1-2 tatlı kaşığı ile sorunu çözebiliyorsunuz.

İlk dönemlerde birkaç defa tuttuğumuz gece nöbetlerinde nadir olarak sabah 4 saatlerini gördük. Bebekler için değişim zamanı olan kırkıncı günden sonra daha düzenli bir yapıya kavuştu bebeğimiz. Bazıları bizim kadar şanslı olamıyormuş onu da öğrendik. "40'ı çıkmak" deyiminin bebek için bu kadar doğru olacağını hiç düşünememiştim. Sadece biraz sabır...
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments