8 Eylül 2014 Pazartesi

1 yaş günü kutlaması

iyiki doğdun süsü
Bir sene nasıl geçti hiç anlamadık dersek pek de yalan olmaz. Acısıyla tatlısıyla bebeğimizle bir seneyi doldurmuş bulunuyoruz. Bu güzel gün için her ne kadar akrabalarımız yanımızda olmasa da ufak bir kutlama yapalım istedik. Kutlamanın ana teması son günlerde Osmanlı dizilerinden yola çıkarak şehzade oldu.


Annesinin Şehzadesi

Benim oğlum büyüdü kocaman oldu :) 1 sene içerisinde yaklaşık 10 kilo aldı ve 25 cm uzadı. Eski fotoğraflara bakınca her geçen gün biz farkedemesek de bariz şekilde değiştiğini şekillendiği görülebiliyor. Her çocuğun birinci yaş günü büyük kutlamalara sahne olur, hele de ailenin ilk bebeği ise kutlama abartılabilir de. Ben de abartıp bir çok şey yapmak istedim ama akrabalarımızın yakınımızda olmaması bizi küçük aile arasında bir parti yapmaya zorladı.

Bir yaş gününde değerlendirme ve seçimler şu şekilde yapılabilir:
Renk: Ben oğluşumun henüz belli bir çizgi film karakteri hayranı olmadığı için erkek rengi olan maviyi ve benim en çok sevdiğim turkuazı seçtim. Bu rengi seçerken avantajım evde mavi çiçekli tabaklarımın, onlara uygun mavi saplı çatal bıçak takımımın, mavi fil detaylı kağıt peçetelerimin mevcut oluşuydu. 

Süsleme: Süsleme olayı "İYİ Kİ DOĞDUN" yazısıyla başlıyor sanırım. Ben süslemelerimi Party Time dan aldım. Orada Türkçe bir şey bulmak inanın çok zor hatta imkansız ve ben ingilizce yazılara oldukça sinir oluyorum. Güzelim Türkçe varken neden yani, komik geliyor bana. Bu nedenle büyük yazılı bir şey bulamamıştım ki Trabzondan halamız oğluşumun hediyesi ile beraber kocaman süslü tam bizlik diyebileceğim o yazıyı gönderdi. İkinci olarak balonlar ve benim tercihim olan uçan balonlar :) Kocaman yaklaşık 80 cm boyunda bir "1" balonu aldım. Fotoğraflarda güzel çıkacağını düşündüm. Daha sonra yine mavi uçan balonlar, kiminin üzerinde "iyi ki doğdun" kimininkinde ise "1 yaşında" yazıyordu. Onları bir demet yapıp masanın köşesine koydum. Masa için ise kekler için mavi bir stand ve mavi ya da cam servis tabakları kullandım.

1 yaş sofrası doğum günü kek standı 1 yaş kurabiyesi süslü 1 şeklinde kurabiye

Davetliler: Bizim akrabalarımız uzakta olduğundan eşimin teyzeleri ve ailelerini davet ettik. Süpriz olarak da anneannemiz ve benim teyzemin kızı memleketten geldiler. Böylece kalabalık olmuş olduk.  Doğum günlerinde bence öncelik çocuklu ailelere verilmeli çünkü bu çocuğun günü ve yaşıtlarının olması çok önemli. Maalesef bizim bu tarz arkadaşlarımız da çok fazla yoktu. 

1 yaş pastasıVe her doğum gününün vazgeçilmezi pasta :)

Pasta: Diş buğdayında çok güzel bir yaş pasta yapmıştım. Hazır malzemeler kullanmış olsam bile lezzeti ve süslemesi güzeldi. Doğum gününde maalesef tek başıma hazırlanmam zamanımın kısıtlı olması ve bir sürü aksilikten dolayı pasta tam anlamıyla olsun diye yapılmış oldu ve yendi ama kesinlikle istediğim gibi olmadı. Hazır pasta tercih edilmeli kesinlikle. 

doğum günü şehzadesiKıyafet: Bebeğin doğum gününde ön plana çıkmaması imkansız ama özel bir kıyafetinin olması da son zamanlarda çok moda. Ben de Muhteşem Yüzyıl izleyicisi olarak ve eşimle oradaki şehzade kıyafetlerini çok beğendiğimizden kıyafetin şehzade kıyafeti olmasına karar verdim. Oturup kendim diktim :) Kumaşı bulmak çok zor oldu ama buldum. Eminönünde bile bu tarz bir kumaş bulmak zormuş haberiniz olsun. Fotoğraftan da görüldüğü üzere çok sevimli oldu oğlum :)

Doğum günümüzde tek aksilik oğlumun uykusunun gelmiş olmasıydı. Tek güzel fotoğrafımız olamadı maalesef. Pastayı uyanınca keselim dedim ve uyuyup uyanmasına rağmen oğlumu mutlu edemedik. Sizlere tavsiyem doğum gününü muhakkak haftasonu yapın. Cuma gününe denk geldi bizim doğum günümüz ve ben de o gün yapılacak diye tutturdum. Elbette bu parti bebeğin uyku saatlerine göre ayarlanmalı ve benim gibi inatçı olunmamalı. 

Son zamanlar da bir de otellerde ve okul öncesi hazırlık okullarında doğum günü yapıldığını farkettim. Özellikle İstanbulda bu partilerin bayağı da abartıldığını gördüm. Yaklaşık 1500 TL ile doğum günü partileri yapılıyor ki bu bana özellikle belli bir konsepte bağlanmış olduğundan çok da mantıklı gelmiyor. Belki 5-6 yaşlarında arkadaşları olan çocuklar için mantığa uyabilir ama belki. 

Kısaca oğlun iyi ki doğdu ve her doğum gününde uzun yıllar beraber oluruz inşallah... Sizlerin de bebeklerinin doğum günleri çok güzel olsun inşallah...

Doğum günü ve baba


iyiki doğdum süsü
Bence doğum günü kutlama fikri kızlar tarafından oluşturulmuş, derdi, tasası, neşesi ile bütün bayanları sarmış özel günler diyebilirim. Belki ben ve benim çevremdeki insanların doğum günlerine hiç önem vermemesi nedeniyle bu hale geldim ama halimden memnunum diyebilirim.

Bir yaşına giren bebeğimiz için düzenlenecek doğum günü kutlamasının benim gibi bir babanın haliyle bir beklentisi olamaz. Belki yiyeceklerin bolluğu hafif bir istek uyandırabilir. Beklenti olmayınca hazırlık da olmuyor. Neyseki annemiz bu konuda beceresini ve azmini ortaya koydu ve sonunda benim de çok hoşuma giden şehzade konsepti ortaya çıktı.

İşin içerisinde direkt olarak bulunmasam da hanımın şehzade kaftanını dikebilmesi için oğlumuza bakmada, ayrıca son gün getir götür işlerinde ve alışverişte yardımcı olduğumu söyleyebilirim. Onun dışında tipik bir baba gibi hiçbir şeye karışmadım.

1 şeklinde uçan balon"Bir yaşında ufak bir bebek ne anlayacak kutlamadan" mantığıyla hareket ederek her türlü harcamanın önüne geçmeye çalıştığımı da itiraf etmeliyim. Sonuçta doğum gününde akrabalarımızdan gelenler oldu. İyi de oldu bu tarz kutlamalarda kalabalık olmak gerekiyor.

Her ne kadar oğlumuz doğum günü boyunca mızmız olsa da acısıyla tatlısıyla bir sene doldurup, bir yaş günü kutlamamızı yapmış olduk. Babalara tek nasihatim annelerin üzerine çok gitmesinler, bizim şehzade kıyafeti ve pastalar gibi güzel şeyler ortaya çıkabiliyor :)
 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments