1 Ekim 2015 Perşembe

Bebek ürünlerinde Türkçe

Bu başlıktaki yazımızı yine ortak olarak yazacağız. Kendi aramızda tartıştığımız bir durumu sizlerle de paylaşmak ve gerekiyorsa bazılarınızı düşündürmeye sevk etmek isteğindeyiz.

Türkçe güzel bir dil der dururuz. Türkçe bize hitap eden bizim çocuklarımıza düzgün konuşmalarını öğretmeye çalıştığımız ana dilimiz öyle değil mi? Maalesef bugün bir "İyi ki doğdun" yazısını içeren süsü bile Türkçe olarak bulmak neredeyse imkansız. Evet var ama öyle güzel "Happy Birthday" yazıları var ki hangisini alacağınıza karar veremiyorsunuz. 

Çocuğumun kıyafetinin üzerinde "baby, mummy, daddy, lovely, kiss me, bear, car..." yazmasından sıkıldım ve asla tercihim olmadı. Zaten ünlü markalar Türk markası bile olsalar ne yazık ki Türkçe bir şey yazmaktan çekiniyorlar. Bahane olarak ihracat olsa da Türkiye'de sattığınız ürünleri neden Türkçe yazılarla satamayasınız ki. Çoğu insan zaten üzerinde ne yazdığını bile bilmeden alıyor. Yeni doğmuş sevimli bebeğinizin üzerinde "Sevimli domuzcuğum" yazmasını ister misiniz? Maalesef "Lovely piggy" yazısı bunun ta kendisi. Dikkatli olmak da fayda var. "Minik kuzu" yazılsa kötü mü olur. Bize göre yeterince kaliteli LCW ürünlerini tercih nedenim arasında Türkçe olarak da bir şeyler bulabilmek olmuştur. Bugüne kadar oğluma "Benim güçlü babam", "Annemi çok seviyorum", "Kral babam", "arabam", "cuf cuf tren" gibi  şeyler yazan birçok kıyafet aldım.

En son kızımız için Bursa'da tekstil kentinde alışverişe çıktık. Ucuz olmasını ve güzel şeyler olmasını bekliyordum. Evet bayağı güzel şeyler var ama İngilizce yazılardan yine gına geldi. Mecburen bir iki yazısı çok belli olmayan parçaları aldık. Tercihimiz Türkçe yazması olmasına rağmen bu konuda başarıyı yakalayamadık. Bir mağazada artık dayanamayıp sordum. "Türkçe olunca satılmıyor mu?" Cevap yukarıda da bahsettiğim neden yurt dışına da satıyoruz. Evet ama Türkiye içerisinde sattıklarınıza Türkçe yazın, zor değil, çocukların görsel zekasında da yer edinsin, birçok insan da aaa burada da ne yazıyor demesin. Yapılabilecek şeyleri çok zormuş gibi göstermeye gerek yok.

Anne babalara düşen görev ise tercihlerinizi yaparken mağazaya da bildirin neden bu Türkçe değil? sorusu her defasında duyulursa onlar Türkçe yazılı şeyleri satmaya başlar ve üretici de ihraç ediyoruz kurgusunun arkasına sığınamaz.

En güzel dil Türkçe, en güzel dil anadil!!!!


 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments