21 Şubat 2019 Perşembe

İlk Yardım ve Çocuk Güvenliği- 1

YARDIM EDİN

Hikayemiz herhangi bir zamanda herhangi bir mekanda geçmektedir. Bu hikaye gerçekleşirken ailenizle yani en sevdiğiniz varlıklar çocuklarınızla mutlu dakikalar geçirmekte iken birden dönüyorsunuz ki bebek arabasındaki ya da evde mama sandalyesindeki ya da yerde emekleyen çocuğunuz morarmaya ve çırpınmaya başlamış. "Bana yardım et" diyen gözlerle size bakıyor. Hikaye burada çatallanıyor:

Durum 1: Çocuk morarmaya devam ederken siz paniklediniz ve alıp onu salladınız ya da daha da kötüsü siz de fenalık geçirdiniz. Çocuğunuzu gözleriniz önünde kaybettiniz. => kötü son

Durum 2: Çocuk morarmaya devam ederken onu kurtarmak için elinizden geleni yaptınız ve onu kurtardınız. Ama bilinçsiz kurtarışınız sonucu beynine kısa süre bile olsa gitmeyen oksijen nedeni ile yaşıyor ama beyni zarar gördü. => kötünün iyisi son

Durum 3: Çocuğunuz morarmaya devam ederken bir kolunuz üzerine ters bir şekilde yatırıp 5 kez el içiniz ile kürek kemikleri arasına hafifçe vurdunuz ve çevirip baktığınızda ağzında onu boğan şeyi bulup aldınız. Bebeğiniz ile küçük bir macera yaşadınız. => iyi son

Şimdi tercih sizin herkes durum 3'ü tercih edecektir fakat ilk yardım eğitimi almayı neden tercih etmemiştir. 

Burada durumun vehametini anlamak için bir video paylaşacağım ve akabinde size bazı ilk yardım bilgileri verip bu eğitimleri nasıl ve nereden alabileceğinizden bahsedeceğim. Son olarak da evde alabileceğiniz bazı önlemlerden bahsedeceğim. Çünkü çocuk ölümlerinin dörtte birinin sebebi ev kazaları maalesef. Peki bu ev kazalarının yüzde kaçında acaba müdahale edilebilse çocuklar kurtarılabilir?


Bir çocuğun büyümesine uygun olmayan bir evde maalesef her an çocuk tehlike altındadır. Yeni evlenen çiftlere eşya alırken "bu eşyalar üzerinde çocuklar nasıl büyür?" diye kendilerine sorarak değerlendirmelerini ve ondan sonra almalarını tavsiye ederim. Çünkü evet görünüşü çok güzel olan keskin ve sivri kenarlar,  ahşap çıkıntılar, merdiven gibi kullanılınabilecek TV üniteleri, orta sehpalar vs.   çocukların koşturduğu bir ortama maalesef uygun değil. Ailelerin çoğu zaten bu durumdan tedirgin olup zamanla bu eşyaları kaldırmaya, değiştirmeye ya da çeşitli güvenlik önlemleri almaya mecbur oluyor. Yani anlaşılacağı üzere ilk yapmamız gereken çocuğumuzu bulunacağı ortamı onun yaşayabileceği şekilde hazırlamaktır. Böylece hem bizler çocuk peşinde koşturmak zorunda kalmayız hem de onlar özgürce hareket ederek gelişimlerini en iyi şekilde tamamlarlar. Ev ortamının çocuk için hazırlanması ile ilgili ayrıca bir yazı mevcuttur. ()

Bazan ne kadar önlem alırsanız alın hızlı, meraklı ve bir o kadar yaratıcı olan çocuklarımız kendilerine zarar vermeyi başarabilirler. Bu durumda ise ilk yardım bilgisi ile ona yardımcı olabilmek önemlidir. Bu nedenle ya bir ilk yardım eğitimi almak ya da bu konuyla ilgili videolar seyrederek biraz da olsa konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Türkçe olarak güzel bir video serisi bulamadım ama elbette youtube'dan bazı ilk yardım eğitimi videolarına ulaşabilirsiniz. https://www.udemy.com/user/nhcpsmarketing/ den ücretsiz eğitim de alabilirsiniz. Bunun için de biraz ingilizceniz olması gerekiyor. İstanbul ilinde olanlar için yazının sonunda ücretsiz bir fikrinizde olsun seminerleri hakkında bilgi de sunacağım.

Fikir sahibi olmanız için benim başıma gelen durumlardan bahsedeceğim. Oğlum daha 1 yaşlarında yürüyemiyor elimde biber yerken istedi ve ben de verdim elbette. İkinci parçayı istedi bu sefer boğulmaya başladı. Öksürüyordu şükür ki tam tıkanma söz konusu değildi. İlk önce ayağa kalkıp balkona koşup komşulardan yardım almak fikri ile koşturdum ama çocuk öksürüyor. Filmlerden gördüğümüz Heimlich manevrasını yani diyaframa baskı uygulanması aklıma geldi ve öksürük ile dışarı attı. Keşke daha soğuk kanlı ve bilgili olsaydım. Şükür ki basit bir olaydı.

İkinci başıma gelen olay en az 3-4 kez gerçekleşti. Burnuna bir şeyler sokma ki en çok da mısır tanesi maalesef. Bu durumlarda küçük bir çocuğa nefesini kuvvetlice burnundan dışarı ver demek mantıklı olmuyor. Aklıma sümüklerini çektiğimiz aparat geldi ve ben çekerek dışarı çıkardım. Bu iş için de çok küçük ise iki kişi gerekiyor. Birinin onu tutması ve diğerininde onu bu zor durumdan kurtarması gerek. 

Üçüncü olayda ise havuza heyecanla giren oğlum daha ilk dakikada çocuk havuzunda kaşını havuzun kenarına vurarak patlattı. Babası tüm sakinliğiyle parmaklarını kullanarak ayrılan kısmı birleştirip uzun bir süre tuttu kanama da durdu ve yine de dikiş gerekir diye doktora götürdü. Sonuç doğru davranış sonucu dikişin gerekmemesi ile sonuçlandı ama havuz sefası sona erdi.

Kısaca her an başımıza ne geleceğinin bilgisi ve ön görüsüne sahip değiliz. Hazırlıklı olmak durumundayız. Şimdi sizlere çocuğu olan kişilerin başına sıklıkla gelebilecek durumlarda herkesin eğitim almadan  da yapabileceği aklınızın köşesinde bulunsun diyebileceğim nacizane tavsiyeler sunmak istiyorum:

Hayvan ısırması ve cırması durumları: Hafif yaralanma durumlarında suyun altında 5 dk yara sabun ve soğuk su ile yıkanmalı ve temiz bir bezle kapatılmalıdır. Yara derin ve ciddi ise temiz bir bezle basınç uygulayarak acile götürülmesinde fayda var.

Arı sokması durumu: Yara yıkanıp varsa iğne çıkarılmalıdır. Sadece soğuk uygulama yapılmalıdır. Ağızdan sokam varsa buz emdirilebilir. Ama alerjisi varsa derhal acile gidilmelidir.

Havale durumu: Ilık su ile ıslatılmış havlu ya da bezle sarılmalı, ateşi düşmüyorsa oda sıcaklığından su içine sokularak duş aldırılmalı, hala ateş düşmüyor ise acile götürülmeli. 

Yaralanma durumu: Kanayan yaraya direkt baskı uygulanmalı, kanama devam ediyor ise ikinci bir bezle basınç artırılmalıdır ve sargı uygulanarak basınç artırılır. Kanama devam ediyor ise basınç bölgesine baskı yapılmalıdır. (Bebekler için basınç bölgesi dirseğin iç üst kısmı) Kanama devam ediyorsa yaralı bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılmalı, gerekiyor ise turnike yapılmalı ve hala kanama durmadı ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Burun kanaması durumu: Baş öne eğdirilerek oturtulmalı ve burun kanatlarını parmaklarımızla sıkıştırıp 5 dk beklemeliyiz. Kanama devam ediyor ise yardım almalıyız.

Kulak kanaması durumu: Ciddi bir durumdur, dikkat etmek gerekmektedir. Kulak temiz bir bezle kapatılıp, kişi hareket ettirilmemelidir. Yatması gerekiyor ise kanayan kulağı üzerine yatırılabilir. Kanama devam ediyor ise acilen yardım alınmalıdır.  

Yanık durumu: Yanık sadece soğuk suya tutulmalıdır (en az 20 dk). Diş macunu ya da herhangi bir ilaç sürülmemelidir. İçi su dolu kabarcıklar ve derinlik var ise en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. 

Sindirim yolu zehirlenmesi durumu:  Ağız zehirli madde ile temas etmiş ise ağız su ile çalkalanmalı, el ile temas etmiş ise eller bol su ile yıkanmalı, yaşam bulguları değerlendirilmeli ve kusma, ishal gibi bir durum varsa üstü örtülerek acile götürülmelidir. Ayrıca zehirleyenin ne olduğu ve miktarı ile ilgili bilgi almak da çok faydalı olacaktır. Zehirlenme ile ilgili bilgi almak için 114 numaralı telefonu arayabilirsiniz (ücretli olduğunu unutmayın :) ).

Göze yabancı cisim kaçması durumu: Göz ışığa çevirilerek önce alt sonra da üst göz kapakları kontrol edilir. Nemli ve temiz bir bezle çıkarılır. Gözün kırpıştırılması söylenip bol su ile ovmadan yıkanır. 

Kulağa yabancı cisim kaçması durumu: Direkt tıbbi yardım alın. 

Buruna yabancı cisim kaçması durumu: Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin çıkarılması sağlanır. Aksi durumda yine tıbbi yardım alınmalıdır. 

Bu durumlar aklınızın bir köşesinde bulunsun durumları ama yardım almanız gereken durumlarda asla sakınmayın. İlk yardım hakkında bilginiz olması için de İstanbul'da Parkzon çocuk güvenenlik sistemleri ve Türk Kızılayının ortaklaşa her ay düzenledikleri  internet üzerinden ücretsiz kayıt olabileceğiniz seminerler mevcut. 19 Mart 2019 da Türk Kızılayı Ataşehir ilkyardım eğitim merkezinde  düzenlenecek semineri çocuk ve yaşlı güvenlik uzmanı Ayşe Birinci ve Kızılay adına ilk yardım eğitmeni Emine Karaca sunuyorlar. Ben katıldım ve oldukça da memnun kaldım. Başka bir açıdan çocuk kazalarına bakabiliyorsunuz ve ilk yardım bilgilerinizi pekiştiriyorsunuz. 

Ayrıca uluslar arası geçerliliği olan Temel ilk yardım eğitimi uygulamaları ise 2 ayda bir gerçekleştiriliyormuş ve iki günlük sertifikalı bir programmış. Bu programın ücretli olduğunu belirtmek zorundayım. Keşke ücretsiz bir eğitim olsaydı da herkes katılabilseydi. Yine bu programa da internet üzerinden kayıt olabilirsiniz.

Bilinçsiz ilk yardımın da ne kadar komik ve düşündürücü olduğu bir video ile kazasız belasız bir hayat dileğiyle...






 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments