4 Nisan 2020 Cumartesi

CoronaVirüs / Covid19


 


Oy Corona Corona!!! Soktun Bizi Horona!!! -1

Günlerdir hepimizin aklındaki fikrindeki ve zikrindeki tek olgu Corona Virüs. Şimdi bunu detaylıca değil basitçe bir anlatmak istiyorum. Herkesin anladığı dilde ve sonra da çocuklarla ilgili bu hastalığa dair ne bilmeliyiz orayı detaylandırmak istiyorum.

Death rates for different groupsÖncelikler virüs nedir? Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece bölünüp çoğalan mikroskobik enfeksiyon etkenleridir. Günümüzdeki virüse koyulan ad, “korona”, “virüs” ve “hastalık (disease)” kelimelerinden oluşturulmuştur; 2019 ise ortaya çıktığı yılı temsil etmektedir.

Şubat ayında yapılan korona virüse ait en büyük analiz Çin’de yapılan 44.000'den fazla hastanın analizi tabloda görmektesiniz. Erkeklerde kadınlara göre görülme sıklığı daha fazla. Kardiyovasküler ve diyabet hastası olanlar en büyük risk altında olduğu görülmüş. Yaş konusu da hastalıkla orantılı bir seyir göstermiş. 

Bu da bizlere; çocuk yaşta olsa bile, eğer kronik hastalığı varsa bir kişinin, Corona virüsün ölümcül riskinin bulunduğunu gösterdi. 
Sonuçta şu ana kadar fazla olmasa da çocuk ölümleri de meydana geldi. Dikkatinizi çekmek için birkaç örnekten bahsedeceğim. 
14 Mart tarihinde yayınlanan habere göre İran’da sonradan lösemi hastası olduğu söylenen 3 yaşındaki bir çocuk Corona virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş. Buna rağmen en küçük hasta anne karnında bu hastalığa yakalanan İngiliz bir bebek maalesef ki. Durumu hakkında pek bir şey yayınlanmadı. Bir diğer vaka ise 23 Mart’ta haberlerde gördüğümüz Birleşik Krallık’ta açıklanan 18 yaşındaki bir gencin hayatını kaybetmesi. Ayrıca 24 Mart’ta yine İran’da 6 yaşındaki bir çocuk ve 25 Mart’ta İngiltere Buckinghamshire'da yaşayan ailesinin hiçbir hastalığı olmadığını söylediği 21 yaşındaki Chloe Middleton hayatlarını kaybettiler. 30 Mart’ta yayınlanan haberde ise sadece sedef hastalığı olan Polonyalı14 yaşındaki Vitor Godinho da hayatını bu virüs nedeni ile kaybetti.
Şimdi bu virüsü biraz tanıyalım ve çocuklarda dikkat edilecek şeyleri konuşalım:

Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
Bu çeşit virüsler, soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Özellikle sigara kullananları 14 kez daha fazla etkileyebilmektedirler.
Corona (COVID19-Korona) Virüsü Belirtileri:
  • Birkaç gün süren yüksek ateş (38.3°C ve üzeri),
  • Balgamlı ve/veya kuru öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Nefes darlığı (Nefes alma güçlüğü),
  • Baş ağrısı
Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün etkisi daha yoğun ve öldürücü düzeydedir.
Virüs nasıl bulaşır?
Corona / Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronaviruslar (koronavirüs) genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
Korunmak için neler yapabiliriz??
WHO ya da DSÖ olarak artık günlerdir aşina olduğumuz Dünya Sağlık Örgütü,
  • Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,
  • El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,
  • Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,
  • Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,
  • Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin,
  • Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.

Bunları elbette ki ezber ettik. 7/24 devam eden 14 kural olayını her yaştan herkes hayatının ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Sokaya çıkmamak ve evde kalmak da hastalıktan uzak durmak için alınan en önemli tedbirler. 

Bu hastalıkla er ya da geç tanışacağız. Önemli olan hastanelere yoğun şekilde yüklenilmemesi ve ne kadar geç karşılaşırsak hastalıkla sağlık camiasının tanıma süresininde artırılmış olmasıdır. Bizi ve sevdiklerimizi Allah'ım korusun diyerek hastalığın 0-12 yaş için etkilerinden bahsetmek istiyorum.
Çocuklarda KoronaVirüs/ Covid19
Hastalığın en bilinenlerinden biri 0-9 yaş arası çocuk kaybının olmadığı ama çocukların süper taşıyıcılar olduğudur. 
Karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği, ağır akciğer rahatsızlığı olan çocuklar ve lösemi, lenfoma gibi kanser hastası olan çocuklarda hem hastalığın kendisi hem de bu hastalıkların tedavisinin neden olduğu bağışıklık sisteminin zayıf düşürecek tedaviler nedeniyle corona virüsü enfeksiyonu daha ağır seyredebilir.
Çocuğunuzun düşmeyen ateşi, halsizliği, iştahsızlığı varsa ve solunum yetmezliği çekiyorsa, çocuğunuz corona virüsü semptomları gösteriyor olabilir. Çocuğunuzun corona virüsü enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, bulunduğunuz bölgedeki Sağlık Bakanlığı'nın corona virüsü ile mücadele için tahsis ettiği hastanelere en kısa sürede başvurmanız gerekir.
Hasta olan çocuklar kayıtlara geçti ancak hemen hepsinin iyileştiği bilgisi mevcut. Ebeveynler panik yapmamalı ancak kendileri, aileleri ve toplum sağlığı için korunmayı asla ve asla ihmal etmemeliler.
Çocuklarınızla birlikte sağlıkla yaşayacağınız günler dilerim...

 
Copyright © . Anne ve Baba Gözünden Bebek Gelişimi - Posts · Comments